Noord - Zuid project!

Noord - Zuid project !

Hallo allemaal,

Jullie hebben hier waarschijnlijk al van alles wat gelezen maar ik heb mijn pagina in een nieuw jasje gestopt. Het begon een beetje een knoeiboel te worden aangezien ik het hier heel druk heb. Maar ik vond dat het tijd was alles eens mooi op een rijtje te zetten en jullie een goed zicht te geven op wat ik hier nu eigenlijk doe rond het Noord - Zuid project.

Een beknopt stukje historie:

Het Noord - Zuid project is nog maar een beginnend project. Toen ik besloten had om op buitenlandse stage te vertrekken stelde mijn hoge school Kaho Sint - Lieven voor om een project te starten tussen een school in Zuid - Afrika en een school in België. Ik zag dat meteen zitten en na een geslaagde stage op het V.L.E.K. in Grembergen heb ik hen voor gesteld om samen met mij de internationale toer op te gaan.

De directie en juffen waren meteen akkoord en stapten mee in het avontuur. Samen met de juffen van de derde kleuterklas en het vierde leerjaar stelde ik een actieplan op dat ik samen met hen zou gaan uitvoeren in Afrika. Onder meer in de primary school te Klapmuts.

Directeur Ron Frans van Klapmuts kijkt er al jaren naar uit om internationale contacten te leggen met een school in Europa. Aangezien ik in Afrika 10 weken stage loop in zijn school was hij meteen te vinden voor de samenwerking met het schooltje waar ik zelf als kind nog gezeten heb in Grembergen.

We starten dus aan een mooi project met hopelijk een brede toekomst!

Wat doen we in Noord - Zuid?

Elke donderdag en vrijdag is het Noord - Zuid dag op beide scholen. Zowel in België als in Afrika doen we dan iets leuks rond beide landen. Zo hebben we in ons actieplan voorzien om klasfoto's uit te wisselen, filmpjes te maken, brieven te sturen, ontwerpen maken voor op de speelplaats, woorden uitwisselen en nog zoveel meer. Wat ons hoogtepunt is in het Noord - Zuid project is het feit dat we zullen communiceren via Skype tussen de klassen van het vierde leerjaar en graad 5 in Afrika. Ook de kleuters krijgen de kans om deze unieke ervaring te beleven! Samen met de handpoppen Myoli en Babette zullen we onze avonturen vertellen in België en Afrika.

Op donderdag is het Afrika tijd voor de kindjes van de derde kleuterklas die bij juf Nele en juf Hilde zitten.
Ook hier in Afrika is het donderdag België tijd en onder mijn begeleiding doen we dan iets rond België.

Op vrijdag is het Afrika tijd voor de leerlingen van het vierde leerjaar die bij juf Kristien en meester Joris zitten. In Afrika is het niet het vierde leerjaar maar wel het vijfde leerjaar dat samenwerkt met België. De juf van Graad 5 (vijfde leerjaar) staat enorm open voor de samenwerking en wil graag meer te weten komen over ons onderwijs systeem.

Het Noord - Zuid project zal ongeveer een 10 weken in beslag nemen en daarna willen we het verder zetten.
Over het verdere verloop hebben we in gedachten om, om de maand of 2 maand een dag rond Afrika te werken in België en het omgekeerde geldt hier in Afrika, een dag rond België werken. We wisselen mailadressen uit en via deze contacten kunnen we verder afspreken hoe we het verdere verloop zien.

Verder kunnen jullie hier al bekijken wat we allemaal al gedaan hebben rond Noord - Zuid. Ook op de site van de Vrije Lagere En Kleuterschool te Grembergen kunnen jullie een kijkje nemen. Ga op zoek naar de klas van juf Kristien en de klas van Juf Nele en Hilde. Daar vind je al hele leuke foto's en uitleg over hoe de kinderen het project in België beleven. Hier is alvast de link naar de site van V.L.E.K. : http://www.vlekgrembergen.be/

Opstart van Noord - Zuid:

Wie graag een kijkje neemt in ons actieplan kan dit doen via onderstaande link.

Uitvoering en verslagjes van Noord - Zuid:

Woensdag 27 februari 2013:

Vandaag maakte ik een film van de school in Klapmuts. Samen met directeur Ron Frans deed ik de hele rondleiding nog eens opnieuw en dit keer met camera. In totaal zijn hier 7 graden, dus 7 leerjaren. Ook is aan de school een kleuterschooltje verbonden met maar liefst 7 kleuterklassen waarbij elke klas zo'n gemiddelde van 36 leerlingen heeft. In de hogere graden kan dit oplopen tot tegen de 50 leerlingen in 1 lokaal.

De school is in het bezit van 2 computerklassen en een openbare bibliotheek. Deze Bibliotheek is uniek in Afrika want het is de enige bibliotheek die aan een school is verbonden en daarbij ook nog open staat voor het publiek. Iedereen kan hier dus een boek komen ontlenen en ook kranten en tijdschriften lezen. Bovendien biedt de bibliotheek ook nog een faxapparaat, een kopiemachine en  internet aan. Niet alles is hier gratis uiteraard maar de boeken ontlenen wel. Er staan boetes op het te laat binnen brengen van boeken.

Met de bibliotheek geeft de school respect aan de bevolking van de townships en daardoor krijgen ze ook respect terug. In al die jaren is hier nog niets gestolen in de klassen, terwijl de bevolking goed weet dat heel veel klasjes voorzien zijn van een oude tv en andere waardevolle spullen. Door de bibliotheek krijgen ouders ook de kans om te zien wat er met hun kind gebeurt op school.

De school heeft heel wat troeven om kinderen een betere toekomst te geven. Ze uit de vicieuze cirkel van armoede trekken. Met het filmpje wil ik duidelijk maken hoe de school er hier uit ziet en hoe het er hier zoal aan toe gaat. Het is een grote school met maar liefst 1427 leerlingen. Kijk gerust mee naar het filmpje:Verder heb ik vandaag ook met de kleuters van mijn klasje bij juf Fiella een klasfoto genomen die we posten op dropbox tegen morgen. Morgen is het de eerste officiële dag van ons Noord - Zuid project met de kindjes. Wat kijken we er met zen allen naar uit!


Donderdag 28 februari 2013:

Vandaag trok ik met de kindjes naar de bibliotheek. We zouden het voorstellingsfilmpje van de kleuters uit de visklas bekijken. Toen iedereen op zijn stoeltje zat keken we naar hoe de kindjes van België zich voor stelden voor de camera. De kleuters vonden het leuk om naar te kijken, ze hadden wel een beetje moeite om de namen te begrijpen. Ze spreken hier ook andere accenten uit en namen zoals Jurre, Hanne, Jade, Clement,... horen ze hier niet! Ook is het voor vele kindjes de eerste keer dat ze zoveel blanke gezichten zien

Toen we het voorbeeldje gezien hadden maakte ik samen met de kindjes ook een voorstellingsfilmpje van onze klas. Daar hadden we wel wat langer werk aan hoor, er zitten 36 kindjes bij me in de klas.

                                                 DE MEISJES:
 

                                                 DE JONGENS:

In de namiddag heb ik me bezig gehouden met het filmpje te posten naar de kinderen in België met de rondleiding van de school hier in Klapmuts. Dit was een heel gedoe want via dropbox bleef het maar duren. Uiteindelijk kon ik het via You Tube makkelijker opladen en zo op mijn blog posten. Uiteindelijk geen slecht idee want zo kan iedereen er van mee genieten!

Vrijdag 1 maart 2013: Vandaag is het voor de eerste samenwerking rond België in Graad 5 van juf Williams. De kinderen waren enorm zenuwachtig om de leerlingen van het vierde leerjaar te ontmoeten via een filmpje. Juf Kristien had deze filmpjes via dropbox gepost en ik had deze gisteren avond al binnengehaald.

Toen we in de klas zaten waar een beamer aanwezig was sluit ik alles aan om de kinderen op groot scherm de film te laten zien. Het verliep vlot tot ik enkel beeld had en geen klank.. in het ene programma had ik enkel beeld en in het andere enkel klank. Ik heb ze dan maar beiden op dezelfde tijd geopend zodat ze samen konden afspelen. Er zat wel wat vertraging op de spraak maar uiteindelijk hebben we alles kunnen bekijken en beluisteren!

Hier en daar moest ik een beetje vertalen want de kinderen verstaan ons Vlaams maar moeilijk als ze niet goed genoeg luisteren. Voor ons Belgen is het makkelijker om Afrikaans te verstaan dan omgekeerd.

Na het voorstellingsfilmpje van de leerlingen van het vierde leerjaar keken we eerst nog naar het filmpje van de school. Zodra het deuntje van Waka waka door de boxen klonk sprongen ze allemaal recht en begonnen te dansen! Leuk om te zien, ze hebben hier enorm veel ritme in hun lichaam.

Daarna was het de beurt aan Graad 5 om hun voorstellingsfilmpje te maken. Juf Williams had de leerlingen van Graad 5 al de opdracht gegeven een tekening van zichzelf te maken. Via deze tekening mochten ze zichzelf voorstellen. Dit heeft alweer een tijdje geduurd want er zitten maar liefst 45 leerlingen in de klas :-) Kijken jullie mee naar hun voorstellingsfilmpje en dat van juf Williams?

    JUFFROU WILLIAMS:
   

DE LEERLINGEN:
filmpje is te groot om snel up te loaden nog eventjes geduld!

Donderdag 7 maart 2013:

Vandaag trok ik opnieuw met de kleuters naar de bibliotheek. We hebben daar een smartboard en daarop kan ik hen alle filmpjes in het groot laten bekijken. Er is geen computer aanwezig in de klas en op mijn mini laptop is dit veel te moeilijk. De kleuters doen hun best om flink te zijn in de bibliotheek dus ze zien er geen problemen in dat we daar naar een filmpje komen kijken!

Deze keer was het een voorstellingsfilmpje van de school in Grembergen. Hoe zit het daar in de kleuterklasjes aan bijna zo goed als de andere kant van de wereld? De kindjes keken met grote ogen en toen ze juf Riet van het peuterklasje zagen zwaaien zwaaiden alle kindjes gretig terug! 'Bye juffrou' riepen ze.
Grappig om te zien. Hier en daar zag je vingertjes wijzen naar kindjes die met iets aan het spelen waren.

Het onderwijs ligt ver uit elkaar in België en Zuid - Afrika. Maar Klapmuts houdt van veranderingen en wil ook mee met de moderne wereld. Via dit project kunnen ze ook veel van ons leren. Hier zien jullie enkel foto's die ik heb genomen in de bibliotheek tijdens het bekijken van het filmpje:Toen we het filmpje bekeken hadden keerden we terug naar de klas om ook een filmpje te maken van onze top 10 Afrikaanse woorden. De kindjes mochten deze dan uitspreken voor de camera zodat de kleuters in België kunnen horen hoe ze het woord moeten uit spreken. Hier kunnen jullie mee kijken:


Hier kunnen jullie de vertaling lezen van het lesje Afrikaans door onze kleuters van Klapmuts, de woorden staan in de volgorde van het filmpje:
1) Pisang                     =       Banaan
2) Koejawel                =       Engels woord is Quava (ik denk dat het een soort granaatappel is...)
3) Verkleurmannetjie    =       Kameleon
4) Skildpadbesie         =        Lieveheersbeestje
5) Kameelperd           =        Giraffe
6) Hanswors               =        Clown
7) Suigstokkie             =        Lekstok
8) Gom                       =        Lijm, grappig dat bij ons gom iets heel anders betekend. Als je gom in het
                                             Afrikaans wil zeggen moet je hier uitveër gebruiken.
9) Neute                     =        Noten
10) Trekker                =        Tractor

Zo zag ons uurtje Noord - Zuid er vandaag uit! Goed gevuld. De kleuters hebben er weer enorm van genoten.

Vrijdag 8 maart 2013:Graad 5 zijn beurt weer om rond ons project te werken. Vandaag was het een heus klasfeestje! De meisjes waren geschminkt en hadden speciale Afrikaanse klederdracht aan. Iedereen had een typisch Afrikaans gerecht samen gebracht. De leerlingen hadden in groepjes verhalen geschreven voor onze filmpjes die we gaan maken. Ook in België zijn ze daar vandaag aan begonnen.

We starten in de klas eerst met het voorlezen van de verhalen. Er zijn er maar enkelen aan bod kunnen komen maar hé wat een toneel talent zit er hier tussen zeg!
We moesten een beetje voort maken want we hadden afgesproken om kwart na 11. We zouden voor de eerste keer Skypen met de leerlingen van het vierde leerjaar in België.

Maar... Juf Nathalie was een beetje verstrooid geweest en toen we om kwart na 11 Skype opstarten kijk ik naar het uur op mijn computer en zie dat het nog maar kwart na 10 is. Ja, mijn laptop stond nog op Belgisch uur. Daar zaten we hier in Afrika dan, een uur te vroeg! We hebben dat uurtje dan maar opgevuld door van al het eten eens te proeven dat de kinderen hadden mee gebracht.

Het zag er lekker uit ! Er waren pannenkoeken, taartjes, rijst met kip, slaatjes, worstjes,... van alles wat. Het lekkerste was denk ik de 'sneeuwballen' de kinderen vlogen hier op. Het zijn een soort roze smoutebollen met kokos schilfers bestrooid. Ik heb niet kunnen proeven want ik gunde het de kinderen ter harte om dit alles zelf op te eten.

Als hun maagjes gevuld waren trokken we richting de klas om te Skypen. Nu wel op tijd en het was een unieke ervaring! De leerlingen van Graad 5 waren enorm zenuwachtig om te Skypen ze hebben dit nog nooit gedaan. Ook de directeur Ron Frans was aanwezig en je zag dat hij enorm blij was voor zijn kinderen. Dat ze deze kans kregen. Achteraf gaf hij ook nog een ontroerende speech en benadrukte aan de kinderen dat ze goed moesten leren zodat ze uit de vicieuze cirkel van armoede geraken.

Na de speech keerden we terug naar de klas en wisselden de leerlingen opnieuw hun kledij in voor hun schooluniform. Daarna keerden ze naar huis want het was al gebeld! Een leuke Noord - Zuid dag vandaag.

Zondag 10 maart 2013: Geen Noord - Zuid project vandaag maar ik had toch zin om iets leuks te doen voor de kleuters van de visklas in België. Ik heb een verhaaltje voor hen voorgelezen in het Afrikaans. Luisteren jullie mee?

Lieve kapoenen van de Visklas,
Ik heb voor jullie een verhaaltje voorgelezen in het Afrikaans. Hopelijk vinden jullie het leuk.
Groetjes van juf Nathalie in Afrika!Dinsdag 12 maart 2013: Dinsdag is ook geen Noord - Zuid project dag maar we kunnen in ons schema wel een beetje verschuiven want vandaag hadden de kleuters van de visklas tijd om te skypen. Het was alleen met juf Nathalie want we hebben rond 3u geskypet en de kindjes gaan hier al naar huis om kwart na 1. Volgende keer doen we het met de kleutertjes er bij!

Het was heel leuk om de kindjes terug te zien. Ze hebben voor mij een dinosauruslied gezongen, want ze leren over dino's in de klas. Ze hadden heel veel vraagjes voor mij. Zoals:
- hebben de kindjes hier snoep?
ja hoor, maar ze snoepen hier eigenlijk een beetje te veel! En teveel snoepen is niet goed voor onze tandjes...
- hebben de kindjes hier water?
De school heeft hier en daar kraantjes voorzien waar de kinderen kunnen gaan drinken. Of alle kindjes thuis water hebben dat weet ik niet maar de meeste wel normaal.
- Heb ik hier al frietjes gegeten?
Dat heb ik zeker ! Maar ze zijn niet zo lekker als in België, jammer genoeg...

Ik was reuzeblij om met de kids te skypen en ik hoop dat het volgende keer samen lukt met de kleuters uit Afrika. Tot later kindjes !


Donderdag 14 maart 2013:
Officiële Noord - Zuid dag voor de kleuters vandaag. We hebben vandaag in de klas de woordenlijst van België bekeken. Ik moest de kindjes wel een beetje aansporen om na te denken wat de Vlaamse woordjes zouden beteken in het Afrikaans. Het is voor hen heel moeilijk om dit te verstaan en ze hebben het hier vaak ook moeilijk met nadenken.

In België denken de kleuters er over na of raden ze het woord. Hier zaten de kindjes naar me te staren en wisten helemaal niet wat er gebeurde. Mits wat tips konden de slimmeriken van de klas de woordjes uit België toch begrijpen.

Het was wel leuk om te doen maar ik denk dat de kindjes aan deze activiteit niet zoveel gehad hebben. In België wel want daar vinden ze het heel leuk om de Afrikaanse woorden te beluisteren. De kleuters in België zijn zich dan ook meer wereld bewust. De kindjes hier uit de Townships weten vaak nog niet eens dat er een dorp of stad is buiten hun huis in Klapmuts. Het is soms wel jammer om te zien maar veel heeft ook te maken met FAS. Het Foetus Alcohol Syndroom.

Myoli heeft me ook geholpen met de woordjes want enkel zo kon ik het boeiend genoeg maken voor de kleuters hier in Afrika. Na de woordjes wou Myoli een brief schrijven aan de kindjes in België. Wat gaan we daar allemaal in schrijven? De kleuters hielpen Myoli met het schrijven van de brief. Wat moet er allemaal in komen?

Dit was ook niet makkelijk want er was niet veel respons van de kindjes. Ze wisten niet wat ze in de brief moesten schrijven. Ik vroeg dan maar enkele vraagjes zodat ze toch iets zouden zeggen wat we in de brief konden zetten. De brief moet zo snel mogelijk gepost worden maar dat kan nog problemen geven in Afrika aangezien ik nog geen post ben tegen gekomen. Wij kijken hier in Afrika ook uit naar de brief van de kindjes uit België!!!

VAKANTIE:
Donderdag 21 maart en vrijdag 22 maart is het hier verlengd weekend dus konden we niet werken aan Noord - Zuid project.

Maandag 25 maart 2013:

Vrijdag hadden we geen tijd om iets te doen rond Noord - Zuid. Juffrou Williams moest nog toetsen geven aan de leerlingen want het rapport komt er bijna aan. We zouden vrijdag normaal de filmpjes gemaakt hebben voor in België maar dat is toen dus niet gelukt. Daarom hadden we vandaag afgesproken om te skypen. Dit hadden de leerlingen vorige week woensdag aan mij al gevraagd want ze wouden enorm graag nog eens skypen.

Zo gevraagd zo gedaan! Om half 1 hadden we afgesproken en dit keer niet het Belgisch uur uit het oog verloren. Iedereen verzamelde snel in de klas want het was eigenlijk nog pauze hier bij ons. Maar om te skypen laten de leerlingen van Graad 5 met plezier een stukje van hun pauze vallen.

Eenmaal we opgestart waren kwam Meneer Fiellander ook nog binnen. Hij is de leerkracht van ICT en wou graag eens komen kijken naar hoe we met skype werkten. Hij vond het prachtig om te zien. Vandaag waren er wel wat problemen met internet maar het is uiteindelijk nog vlot verlopen. Het internet is maar 2 of 3 keer kort uitgevallen. Het was dus weer een geslaagde skype sessie.

Na het skypen zouden we opnieuw filmen maar juf Williams zat te ver achter met haar werk en het is de laatste week voor de vakantie... dus hebben we opnieuw niet kunnen filmen. Jammer want zo geraken we achter op schema. Ik begrijp juf Williams wel want de school heeft een nieuw rapporten systeem wat heel wat gesukkel met zich mee brengt. De leerlingen hebben wel al de tekeningen gemaakt voor het ontwerp van de speelplaats. Dit hebben ze wel niet zo goed begrepen maar kom, ik kan er uit afleiden wat ze bedoelen met de spelletjes die ze spelen op de speelplaats. Ik kan eventueel zelf nog iets ontwerpen en doorsturen naar Grembergen, we zien wel.

Donderdag 28 maart 2013: Mijn ouders zijn gisteren aangekomen en waren vandaag dus ook aanwezig bij het Noord - Zuid project. Het was een beetje hectisch verlopen want alles moest snel gebeuren. De school sluit al om half 11.

Ik kwam de klas binnen met Lowie, die mijn ouders mee gebracht hadden uit België. Hij was zo blij om zijn vriendinnetje Myoli terug te zien! Hij begroette de kindjes en daarna deelde ik samen met hem de paascadeautjes uit die hij van de Paashaas in België had gekregen om hier in Afrika uit te delen! Lief hé?

De kindjes waren net zoals bij Myoli onder de indruk van Lowie. Samen met Lowie bekeken we ook wat er in Myoli haar koffertje zat! Wat een leuke spulletjes allemaal uit België ! Het leukste vonden de kindjes het muziek koffertje van de kindjes uit de visklas. Ze willen nog eens 'Baie dankie' zeggen voor al dat leuks.

Juf Fiella was ook blij met het boek dat ze van juf Hilde heeft gekregen. Ik denk dat ze het wel zal gebruiken! Ik ga het in ieder geval na de paasvakantie gebruiken, samen met Myoli en Lowie.

Ik heb nog enkele foto's van dit dagje Noord - Zuid maar ze staan nog op harde schijf. Zo snel als ik kan post ik ze hier bij dat jullie kunnen mee kijken!

VAKANTIE:
Vrijdag was de school al gesloten en is de paasvakantie begonnen. Geen project voor graad 5 vandaag.
Maar ze hebben wel mee genoten van de cadeautjes die de paashaas voor Lowie heeft mee gegeven!
Baie dankie!!!!
 En tot na die vakantie. Je zal nog een weekje moeten wachten op extra Noord - Zuid nieuws want ik ga na de vakantie een weekje naar de kindercrèche. Tot dan!Donderdag 18 april 2013:
Toen de eerste pauze er vandaag in juffrou Fiella haar klasje op zat ging ik samen met de kids aan de slag in verband met het Noord - Zuid project. Vorige week had ik de brief van het klasje in Grembergen ontvangen en vandaag ging ik die samen met Myoli voorlezen. De kindjes waren enthousiast om de brief te openen en ze keken vol verwondering naar de foto's van de sneeuw, dinosaurussen, spoken en heksen. Zelfs Babette stond in de brief, dit vriendinnetje van Myoli hadden de kindjes nog niet ontmoet! Volgende week komt ook Lowie nog een bezoekje brengen hier in de klas, jaja hij is nog steeds hier bij mij in Afrika.

Hier zijn 2 foto's van onze ontvangen brief:
 


Na het lezen van de leuke brief gingen we zelf aan de slag voor Noord - Zuid. We selecteerden enkele spelletjes om door te brieven naar België. één van de leukste spelletjes is 'King Lover' dit spelletje wordt meestal door de jongens gespeeld met een tennisbal. Dan botsen ze de bal naar elkaar en wie de bal kan vangen heeft een punt. De meisjes spelen vooral met de springtouwen en poppenhuisjes... Gezelschapsspelletjes spelen ze hier eigenlijk niet echt. Want deze week speelde ik met vele kindjes memorie en dit hadden ze nog nooit gedaan. Wat bij ons zo een bekend spelletje is!

Als we de spelletjes overlopen hadden was het tijd om een liedje te zingen voor de kindjes in België. Dit liedje zingen we hier elke ochtend 'Die wyse man bouw se huis op die rots' luisteren jullie mee?


Voor wie de tekst wil weten:
Die wijse man bou se huis op die rots (x3)
'n die reen kom strome neer...
Die reen stort neer 'n die vloed styg op. (x3)
'n die huis op die rots stand vas ! (x2)

Die dwase man bou se huis op die sand (x3)
'n die reen kom strome neer...
Die reen stort neer 'n die vloed styg op. (x3)
'n die huis op die sand val plats! (x2)

Zo dit deden we zoal rond België vandaag! We kijken uit om naar jullie filmpjes te kijken volgende week en voor de laatste keer aan Noord - Zuid te werken samen met juffrou Nathalie er bij... Tot dan!

Vrijdag 19 april 2013: Na de eerste pauze om 20 voor 11 had ik vandaag afgesproken met graad 5 om hun filmpjes te maken. Als we tijd over hadden zouden we naar de filmpjes van België kijken. Toen we dus wouden starten met filmen kwam er alweer een addertje onder het gras loeren... het kwam er op neer dat maar 2 groepjes bereid waren om voor de camera te spelen. De andere leerlingen schaamden zich te hard.

Jammer, ik heb dus maar 2 filmpjes. Dit had anders geweest als we het zouden doen zoals in België. Stop motion filmpjes, maar je ziet hoe de dingen hier gaan... geen tijd en geen organisatie genoeg om dit geregeld te krijgen het zou al een project op zich zijn en dan zou ik veel tijd verliezen bij mijn kleuters. Jammer dat dit dus een beetje een minder geslaagd opdracht geworden is. Maar hé, dit hoort ook bij het project!

Ik wil in ieder geval de kindjes in België en juf Kristien en meester Joris bedanken voor de inzet en de leuke filmpjes die ze hebben in gezonden. Ik post er binnenkort ook enkelen hier op mijn blog. Eerst kunnen jullie mee kijken naar de toneeltjes van de kids hier. Ik moet eerlijk toe geven, ik ben al wat getraind in het Afrikaans maar... ik begreep er niets van! Ik vraag aan de 2 groepjes volgende week hun tekst zodat jullie op zen minst kunnen lezen waarover het gaat :-) Het eerste toneeltje ging over 3 vriendinnen die jaloers zijn op hun vierde vriendin, ze rijdt namelijk met een 'fancy kar' hoe het afgelopen is weet ik niet... Ik moet de teksten nog opvragen.

Het tweede toneeltje ging over een mama die bezorgd is om haar zoon omdat hij een liefje heeft wat niet de ideale schoondochter behoort te zijn voor de moeder... De onderwerpen moesten eigenlijk rond Afrika gaan maar hier is blijkbaar ook iets misgelopen met de communicatie. Hoewel ik nochtans dacht het duidelijk te hebben uitgelegd. Maar laat dat ons niet weerhouden om er toch van te genieten want er zit toch wel toneeltalent in de klas van juffrou Williams hoor, al vind ik het zelf! Applausje voor de leerlingen die het aandurfden om voor 1 dag filmster te zijn :-) Veel kijkplezier:

TONEEL 1:


TONEEL 2:
Nog even geduld maandag wordt de film gepost.


De filmpjes van België gaan we maandag bekijken na de 2de pauze omdat we vandaag niet voldoende tijd meer hadden. De jongens wouden graag het dansje nog eens doen dat ze geleerd hadden met Joselien en Katrien voor het project 'I believe I can dance'. Ik maakte ook hier een filmpje van voor het Noord - Zuid project kijk maar mee en geniet van het jonge danstalent !

4 opmerkingen:

 1. leuk om via filmpje te kunnen volgen waar je bent terecht gekomen, toch wel een zeer moderne school zo te zien, zijn dankzij directeur daar duidelijk op goede weg.

  xxx mama

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je doet het daar precies fantastisch! Nog veel plezier en succes Nathalie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Juf Nathalie en kleuters van Zuid-Afrika,

  Hier juf Hilde van de visklas (in de klas van juf Annemie, ge ziet we vinden wel een oplossing;-). We keken naar al jouw filmpjes hier op de blog van deze pagina. De kleuters vonden het ferm, zeker het raden wat de 10 woorden zouden betekenen was de max. Hierbij onze 10 woorden waar we na veel overleg en stemmen voor kozen. En ook mee gelachen hebben. Kijken jullie even na of het Zuid-Afrikaans klopt vriendjes
  1)vuilbak = vuilgoeddrom of vullisdrom?
  2)schoenen = skoene
  3)kaarsjes = kersies
  4)stekelvarken, egeltje = krimpvarkie (blijft de topper)
  5)lepel en eierkoers = lepel en eierresies
  6)blaastrompet = vuvuzelas
  7)popcornmaker = springmieliemaker
  8)kikkervisjes = babapaddatjes (hilarisch gelachen)
  9)badpak = baaikostuum
  10)kabelbaan = kabelkar
  De kls. wilden toch ook nog weten wat grapjas is, trek een gekke bek, vulkaan(we zijn over de dino's bezig)kusje geven, poesje, vlinder, zonnebloem, voetbal, pannenkoeken, feestvieren,...

  Juf Nathalie kunnen wij morgen het laatste lesuur is skypen via de computer van juf Kristien dus Belgisch uur 15u?

  Vele lieve groeten van de visklas en hun jufkes

  Morgen versturen we onze brief aan jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nathalie,

  ben nog altijd benieuwd naar filmpje van graad 5 met de leerlingen, staat er nog niet op

  dikke kus mama

  BeantwoordenVerwijderen