Week 4

Maandag 11 maart 2013
We starten de nieuwe week met het verhaal 'Jezus stilt de storm' Ik vind dat allemaal veel te moeilijk geschreven in die kinderbijbel. Ik vind hem eigenlijk niet geschikt voor kleuters... Maar ja. Daarna zongen we het liedje 'het huis op de rots' ik vind dat zo een aanstekelijk liedje hé :-)

Ik herhaalde met de kleuters de dagen van de week. Het begint stilletjes aan meer en meer te komen. Ik ben blij! Ik vertelde hen ook dat wie vandaag 'soet' was, (braaf dus) een stickertje kreeg voor op zijn of haar kaartje. 'juffrou ons gaan stil wees!' was al meteen wat ik hoorde, ik dacht 'ooh, leuk!' voor 5 min. natuurlijk.
Maar ik moest de plakkers maar in de lucht houden en het was meteen weer stil. Gelukkig... dan had ik weer zware gevolgen vermeden. Ik blij. Na de dagen van de week deden we een telrijmpje met Myoli.

Na de eerste pauze had juf Fiella mijn een gedichtje in mijn handen gegeven. Ik mocht het aanleren. Hier kan je dus echt niet de stappen overlopen zoals wij het in België doen. Eerst luisterfase, dan mee zeggen en dan alleen proberen... ik moest ze allemaal op een half uurtje klaren.

Gelukkig was het geen lang gedichtje. De kleuters moesten als verwerking de vruchten in volgorde op een blad tekenen. Ik heb dat heel veel herhaald op verschillende manieren... zodat het er in gebakken zat en dat ze het juist zouden tekenen op het blad. Ik denk dat het wel geholpen heeft want er hebben het er veel juist, tegenover andere opdrachten. Dus ik alweer gelukkig.

Maar dan begon het. Het werd weer heel warm in de klas en je begon te merken aan de kinderen dat ze last kregen. Er werd voortdurend aan me gevraagd om de kamer te verlaten. Wat wil zeggen dat ze naar toilet moeten. De plaspauze wordt hier veel te veel overgeslagen... Ik dus met de kids naar toilet, maar de oren stonden op hun gat, ik mocht 10 keer hetzelfde zeggen, juffrou Nathalie werd genegeerd. Ik was dus enorm kwaad want ze maakten veel te veel kabaal en stoorden de andere klassen.

Eenmaal in de klas raasden ze maar door. Juf Fiella gebruikt altijd een fluitje, maar dit heeft ze al zo vaak gebruikt dat de kinderen het niet meer horen als ze er op blaast. Boven het bord hangt een bel, zo luid als ik kan klingel ik met de bel en de kinderen keken allemaal op. Nu kon ik eindelijk mijn zegje doen. Ik legde hen uit dat ik het beu was om altijd maar kwaad te zijn op hen. Ik vroeg wat ze het liefste hadden een boze juf of een lieve juf. De keuze was natuurlijk snel gemaakt. Ik heb hen ook geen sticker meer gegeven. Dat kregen ze vandaag niet meer omdat ze niet meer geluisterd hadden. Je zag duidelijk de teleurstelling, maar het heeft meer effect dan de harde hand die hier wordt gebruikt. Ze zijn de rest van de dag flink geweest.

Ik las ook een verhaaltje voor op een dood momentje als ik alleen was in de klas. Het ging over een jongen die niet graag naar de supermarkt ging met zijn mama en fantaseert dat hij wilde dieren mag kopen, apen, leeuwen, enz. Echt heel leuk en verhaal en mooi getekend. MAAR... toen ik op het einde vroeg of dit echt kon zeiden de kindjes met volle overtuiging 'Ja juffrou!' OK, ik werd even met mijn neus op de feiten gedrukt dat deze kinderen helemaal niet naar de supermarkt gaan. Je vergeet soms wel eens wat achter de schermen gebeurt en staat er niet altijd bij stil. Ik heb dan maar uitgelegd dat we helemaal geen leeuwen in de supermarkt konden kopen, althans toch geen echte.

Dit gaat nog wat geven in het toverbos dacht ik, want de kinderen hebben hier helemaal geen fantasie. Ze weten helemaal niet wat kabouters, elfjes, draken enz. zijn. Triestig toch? Dat een kind zo snel volwassen is?
Dat het niet meer kan geloven in wat niet bestaat? Ik hoop dus echt dat ik er in slaag om de kinderen toch wat fantasie bij te brengen. Ik ben dus al volop aan het tekenen geslagen met gekke dieren, een leeuw met vleugels, een olifant met konijnenoren en nog veel meer gekke dieren in allerlei felle kleurtjes. De bedoeling is dat deze dieren ook in toverbos gaan wonen en dat we er yoga oefeningen mee gaan doen!

Verder heb ik vandaag ook een jongetje van mijn klas helemaal verschoond. Het arme ventje had een ongelukje gehad en ze zijn hier helemaal niet gewoon hoe daar mee om te gaan. Hij werd de klas uit gezet. Ik heb voorgesteld of ik hem mocht verschonen. Het was zo warm en het was nog meer dan een uur les voor de kinderen naar huis mochten. Dus ik met hem naar het toilet, in het begin vond ik het nog een beetje grappig omdat hij net zoals een pinguin aan het stappen was. Tot ik zijn broek naar beneden deed op het toilet... Pfieuw.. wat was me dat.

Maar hij kon er helemaal niet aan doen want hij had echt enorme buikloop.Ik had zo medelijden met hem.  Ik heb voorgesteld aan juf Fiella om hem naar huis te laten gaan. Hij had bovendien ook geen onderbroek meer aan en als hij dan terug een ongelukje had dan konden we het al helemaal niet meer verversen of het werd uitwassen en dat was ondragelijk geweest denk ik ;-) Haha ik hoop dat jullie er allemaal een beetje tegen kunnen maar 'that's the life of a toddler teacher' In België moeten we dat ook doen dus hier ook vind ik!

Zo dat was dus het dagje ;-) Morgen ga ik bij een andere juf observeren. Meneer Frans wil dat ik alle klassen eens gezien heb. Ik ga dus deze week overal eens langs en volgende week ga ik samen met Myoli alle klasjes bezoeken en geven we een lesje rond zomer, wat het wordt weet ik nog niet meteen maar ik wil er iets leuks van maken. Wel gek hé, de herfst is hier begonnen en nu geven de juffen allemaal thema zomer? Dat begrijp ik niet zo goed maar kom, Myoli is dan toch in alle klasjes geweest en dat lijkt me heel fijn. Verder deze week hoop ik dat Toverbos klaar geraakt want het gaat een beetje traag naar mijn zin... Zoveel tijd hebben we hier niet meer want de weken vliegen voorbij! Dus hopelijk kan ik deze week hier een verhaal over toverbos kwijt... Vanavond de handleiding van de yoga verder uit typen en van toverbos zelf. En dan kunnen we aan de slag!

Het is hier trouwens weer bromvliegen feest op mijn kamer, er is er al eentje verdronken in mijn glas cola en ik heb er meer dan een uur over gedaan om de andere te vangen. Ik had al de bibber van de zenuwen door die ronkende vlieg. En vliegenvangers kennen ze hier niet, anders had er hier al lang eentje omhoog gehangen :-) Pff... mijn wasgoed hangt buiten nog te drogen en zie er tegen op om hem te gaan halen want in het gras zit het vol krekels, als jullie vanavond vreemd geluid horen... Niet verschieten, dat ben ik die schreeuwt tot in België ;-) Geniet nog van de sneeuw daar!!!

x Nathalie

Dinsdag 12 maart 2013 Eerst vertellen wat ik gisteren nog vergeten zeggen ben! Voor er sommige mensen nog in paniek zijn, mijn tand is helemaal weer in orde ! Ik ben gisteren na school naar tandarts geweest en hij heeft hem mooi bij geveild. En ik moest helemaal niets betalen :-) Afrikaanse gastvrijheid op zen best !!! Het zijn hier nog moderne tandartsen hoor, boven mijn neus hing een flatscreen te spelen met de disneyfilm Ratatouille...
Dat heb ik hier in België nog niet gezien. In ieder geval ik hoop dat ik de rest van de reis niet meer op zijn stoel beland.

Nu vandaag: Leerrijke dag. Ik heb eens gewisseld van klas op vraag van meneer Frans. Hij wil dat ik overal eens ga kijken om de verschillen te zien. Vandaag nam ik een kijkje in de klas van juffrou Charlène. Wat een verschil zeg!

De kleuters waren muisstil, werkten goed mee en kenden al heel wat! Deze kleuters hebben pre - graad R gedaan. Zijn dus naar school gekomen vanaf 4jaar en een half. En dat merk je, de kinderen zitten nu dus voor hun tweede jaar bij juffrou Charlène. Maar er is slecht nieuws want door de over bevolking en tekort aan leerkrachten zal de pre - graad R verdwijnen. Jammer, want je merkt dat de kinderen er echt baat bij hebben. Ik denk dat veel kinderen van de klas van juf Fiella nog niet klaar zijn om naar eerste leerjaar te gaan. In de verste verte niet en dat zal toch zo gebeuren.

Juffrou Charlène heeft wel een goed systeem een beetje zoals het onze. Als de kleuters niet luisteren krijgen ze een 'luisterkolle' een luister stip. Als ze 10 stippen hebben wordt er brief naar huis mee gegeven. Dan wordt aan de ouders gevraagd te praten met hun kind over discipline. Wanneer dit niet helpt, gaat de juf door met de stippen zetten. Bij 20 worden de ouders naar de klas gevraagd voor een gesprek. En bij 30 worden de kinderen naar het schoolhoofd gestuurd. Maar dit zijn extreme gevallen want de kinderen van deze klas luisteren wel heel goed vind ik. Ofwel was dat vandaag zo omdat ik in de klas aanwezig was :-)

De kleuters maakten ook leuke knutselwerkjes uit recuperatie materiaal. Hier wordt meer aan beeld gewerkt dan bij juf Fiella vind ik. Ik heb vandaag dus wel grote ogen getrokken.. er zitten wel 7 kindjes in de klas van juf Charlène die niet pre - graad R zijn. En dat merk je, ze kunnen heel weinig. Daar heb ik me dan vandaag mee bezig gehouden. Deze kinderen hebben enorme nood aan voorbeelden en dit wordt hen niet altijd gegeven. Dus ging ik met hen aan de slag en gaf hen wel voorbeelden en het bleek aardig te lukken.

De kleuters moesten de cijfertjes van 1 tot 5 op een prikkaartje prikken met een soort van strijkparels. Ik maakte ze eerst voor hen en dan mochten de kleuters het op hun eigen kaartje na maken. Dit lukte voor de meeste cijfers goed vond ik!

Tijdens de pauze komen er heel veel leerlingen snoep verkopen. Deze keer heb ik ook iets gekocht. De leerlingen of de mama's van de leerlingen hadden het zelf gemaakt denk ik. HMMM... wat was dat lekker. De naam van het dessertje was 'koeksister' een soort smoutebol vond ik met kokosschilfers over gestrooid.
En dat voor slechts 2 rand.. dat komt ongeveer overeen met 0,2 euro cent... Waar vind je bij ons nog iets lekkers voor zo weinig geld ? Als ze volgende keer komen koop ik me er een beetje meer! Toen vorige week juf Fiella haar klas hotdogs verkochten was het ook maar 0,70 cent voor een hotdog.. Ik begreep niet goed hoe ze daar winst konden op maken. Ik heb in ieder geval wat meer gegeven want in België betaal je al ver 2 euro als het niet meer is!

Verder stelde ik vandaag ook een plan op, ik ga niet meer elke dag bij juf Fiella maar zal verschillende klassen bezoeken. Deze week observeer ik nog in de nieuwe klassen en vanaf volgende week bezoekt Myoli alle dagen een ander klasje en geef ik met haar een lesje rond de thema's van de vorige week. Een beetje herhalen dus :-) Zo krijgen alle kinderen de kans om Myoli te ontmoeten en daar kijken de juffen ook naar uit want de pop heeft enorm veel aantrok!

Verder was er vandaag ook bezoek in de klas. Een Nederlandse stewardess kwam de school bezoeken. KLM verdeelt jaarlijks geld over verschillende projecten! Mooi initiatief. De vrouw was in het gezelschap van 2 Afrikaanse vrouwen die psychologen waren. Ze kwamen kijken of ze zich op Klapmuts nuttig konden maken en dat zullen ze zeker kunnen doen! Er zijn heel veel kinderen met problemen thuis, vandaar ook de start van ons toverbos, dankzij Paula!! Ik vertelde het aan de vrouwen en ze waren enorm enthousiast.
Ik ben van plan 3 dagen op de week toverbos te geven en de andere 2 dagen Noord - Zuid project. Dit lijkt me goede combinatie. Zo zal mijn week er uit zien:

MAANDAG = Meedraaien in de klas van 08:00u - 12:15u
                        Na ochtendritueel lesje met Myoli van ongeveer 30min.
                        In klas pre - graad R f. bij juffrou Verosca

                         Toverbos 12:30u - 13:00u
                       

DINSDAG = Meedraaien in de klas van 08:00u - 12:15u
                      Na ochtendritueel lesje met Myoli van ongeveer 30min.
                      In klas graad R e. bij juffrou Elliott

                      Toverbos 12:30u - 13:00u

WOENSDAG = Meedraaien in de klas van 08:00u - 12:15u
                           Na ochtendritueel lesje met Myoli van ongeveer 30min.
                           In klas graad R d. bij juffrou Kirby

                           Toverbos 12:30u - 13:00u

DONDERDAG = Meedraaien in de klas van 08:00u - 12:15u
                             Overname van ochtendritueel en wiskunde les, lesgeven met Myoli.
                             In klas graad R a. bij juffrou Pienaar

                             Noord - Zuid project: uur hangt af van wat we die dag met de kleuters doen.
                                                                 het gebeurt in ieder geval voor 12:15u.

VRIJDAG = Meedraaien in de klas van 08:00u - 12:15u
                    Na ochtendritueel lesje met Myoli van ongeveer 30min.
                    In klas graad R b. bij juffrou Van Niekerk

                    Noord - Zuid project: 12:15u - 13:15u
                                                        In graad 5 bij juffrou Williams.


Zo nu weten jullie ook hoe mijn weekje er uit ziet. Ik start vandaag bij woensdag. En ben benieuwd hoe het volgende week zal zijn met de nieuwe planning. We starten morgen nog niet met toverbos maar pas volgende week. De klas komt maar niet in orde en dat vind ik heel jammer, we zijn hier ook zo afhankelijk van andere mensen voor inkopen en de rest. Als er iets moet geprint worden of gelamineerd... Ik vandaag wel al met de werkman de doeken omhoog gehangen en de tafeltjes gezet, het lijken nu net paddenstoeltjes waar de kinderen onder kunnen kruipen als ze even op zich zelf willen zijn. Maar ik vind het nu wel nog een beetje leeg, de magie is er nog niet genoeg aanwezig. Ik zou graag wat lichtjes enz. hebben voor wat sfeer te maken en ik heb al winkel gezien waar ik dit goedkoop kan vinden.

Ik ben verder volop bezig met het uitschrijven van het toverbos, tekenen van prenten voor toverbos yoga enz. Dit doe ik zo snel ik kan want de tijd begint hier enorm te korten! :-(  Ik moet ook nog in de kindercrèche staan na de vakantie maar het lijkt me beter dat ik daar iets minder lang ga vertoeven en eerst alles deftig afwerk in Klapmuts zelf. Je moet niet iets op poten zetten en het dan half afgewerkt laten slingeren vind ik. Dus daar moet ik zeker nog eens over praten met de directeur.

Vandaag had ik een leuke afsluiter van de dag. De kapoenen van de visklas in Grembergen hebben met mij geskypet en dat was reuzefijn!!! Zo leuk om bekende gezichtjes terug te zien. Ik was enorm ontroerd door hun vele vraagjes en vond hun liedje van de dinosaurussen héél mooi. Ik ben fier op hen! De vraagjes gingen vooral over het eten en de voorzieningen.
bijvoorbeeld 'hebben jullie daar ook snoepjes?' Ja hoor, we hebben hier een overvloed aan snoep, te veel dan goed is voor de kinderen. Elke dag staat er snoepverkoper aan de aflsuiting van de school...

Er was ook de vraag of we hier water hadden. Dat is hier zeker en vast op de school, er zijn overal kraantjes, maar er wordt wel een beetje verkwistend mee om gegaan. En de vraag of ik hier al frietjes heb gegeten zag ik al meteen aankomen :-)  Ja hoor ik heb er hier al gegeten maar die zijn helemaal niet zo lekker als in België. haha kan hier nog eens reclame maken voor 'frituur statie' op Grembergen. Ik krijg alweer enorme trek als ik er aan denk :-)

Morgen een nieuwe klas! benieuwd hoe het daar verloopt. De juf heeft me altijd al enorm aangetrokken. Het is een hele lieve ten opzichte van mij en heel open. Ik hoop dat ze net zo is tegen de kinderen!! :-)

Groetjes en tot morgen!
x Nathalie

Woensdag 13 maart 2013Emotionele dag gehad vandaag. De kindjes kwamen allemaal samen in de turnzaal vandaag voor een speech van een leerkracht. Hij was echt aan het prediken want hij verteld over het verhaal van 'de vijgenboom'.
Hij vergeleek de kinderen met de vijgenboom, hoe goed de ene man ook zijn best deed om vruchten te krijgen aan zijn boom het werkte niet en hij wou hem om kappen. Een andere man wou de vijgenboom helpen en bemeste hem, gaf hem elke dag water enz.. De boom wierp vruchten af.

Leerkrachten zijn zoals de man die goed zorgen voor de vijgenboom. De kinderen zijn vijgenboompjes waar de leerkrachten over waken dat ze vruchten afwerpen. Het was een mooie speech maar kreeg een nare wending. Opeens werd de leerkracht min of meer boos op de leerlingen, hij zei dat de leerkrachten zo goed hun best doen, zo goed zorg voor hen dragen en er de leerlingen werpen geen vruchten af.

De leerkracht zei dat de kinderen goed moeten studeren, dat ze niet lui moeten zijn omdat ze anders nooit vruchten zullen dragen. Ik begreep zijn standpunt ergens wel maar ik begreep ook het gevoel dat de leerlingen nu over zich heen kregen. Heel veel leerlingen willen wel, maar kunnen gewoon niet... moeten we ze dan zomaar de stempel op kleven dat ze niet genoeg hun best doen om hun vruchten te laten groeien? Moeten wij ons dan niet de vraag stellen of deze leerlingen geen speciale voeding nodig hebben?
Ik was een beetje geïrriteerd door de speech hoewel ik het wel een mooie vergelijking vond, vond ik het minder kunnen dat leerlingen nu een naar gevoel over zich zouden krijgen. Sommigen kunnen er echt niet aan doen...

Toen kwam meneer Frans aan de beurt. Hij speechte over de problemen die de kinderen thuis hebben. over het feit dat er thuis mishandeling is, verkrachting,... noem maar op. Hij smeekte de kinderen om, als er nare dingen met hen gebeurde naar de politie te stappen. Na het slechte nieuws over 2 kindjes deze morgen stonden de tranen in mijn ogen na het aanhoren van de speech. Ik heb al heel veel gevochten tegen tranen maar kon ze nu echt NIET meer bedwingen. En zoals gewoonlijk altijd op het slechte moment bij mij.. want daar riep meneer Frans ons naar voor om het podium te betreden en ons zelf voor te stellen.

Vlug de tranen weg gepinkt en geprobeerd met brede glimlach het podium op te stappen. Maar wat een massa kinderen dat me recht in de ogen keek... daar was de waterstroom opnieuw, deze keer van ontroering. Als je spreekt over een rollercoaster van emoties, wel ik kan je garanderen dat ik er nu eentje heb gevoeld!

Na troostende woorden van juffrou Fiella kwam ik er terug boven op en was ik klaar om te gaan observeren bij juffrou Kirby. Wat een leuke juf ! Hoewel ze een beetje teveel roept is ze toch heel gek en open met de kinderen. Net wat ze nodig hebben! Ik kijk naar haar op hoe gek en lief ze met de kinderen doet. Het was dus een leuke observatie dag vandaag. En alweer enorme grote verschillen qua werkjes.

Er was ook een speciale gast aanwezig voor de kleintjes! Maar voor jullie dit te weten komen, wie die speciale gast was, moet ik vertellen over gisteren. We waren gaan zwemmen bij Cornelle, ook een leerkracht van Klapmuts die ons heel goed opvangt! Een gezellig plonsbadje :-) En wat had ze een schattig hondje ! Djuno.. wat anders dan onze Balou ! Na wat bijpraten, een hapje en een drankje keerden we huiswaarts.

Scholtz de zoon van Cornelle bracht ons naar huis. Toen ik thuis wilde uitstappen uit de auto schrok ik enorm! Wat zat voor vreemd wezen zat er nu weer voor mijn voeten? Ik dacht WAAUW, zo'n grote hagedis heb ik nog nooit gezien, maar toen ik beter keek realiseerde ik mij dat hagedissen helemaal geen haar hebben... en ook geen snorharen.. Toen viel de Rand op de grond, er zat een baby eekhoorn voor mij.

Zodra die Rand gevallen was, zat het beestje zo gauw als tellen in mijn handen. De arme stakker... Shana en Anthea zagen iets verder op nog een eekhoorntje liggen maar voor hem was het al te laat. In de struiken vonden ze toch nog ééntje die wel nog leefde. We kamden het hele stuk struiken uit en nergens was er een spoor van een nest of van de mama. Jammer, wat nu?

Marinda vertelde ons dat de dierenartsen geen eekhoorns opvangen die verstoten zijn of uit het nest gevallen zijn. Want hier in Afrika zien ze het als een plaag. Dan maar zelf mama eekhoorn spelen. Als grote dierenvriend krijg ik het niet over mijn hart de diertjes aan hun lot over te laten.

We zochten zo snel als kunnen het internet af naar informatie. De eerste 24 uur zijn cruciaal. De beestjes konden onderkoeld zijn, uitgehongerd en nog zoveel meer. Gelukkig hadden we hen nog niet meteen melk gegeven. we moesten hen volgens internet eerst electrolyten geven. Een oplossing van zout en suiker en nog wat andere ingrediënten. Marinda had nog een zakje liggen, ze had al eens een eekhoorntje groot gebracht zei ze.

Na het beestje te verzorgen was ik toch wel benieuwd naar het geslacht. Het is een jongetje. Anthea en Shana hebben een meisje. Ik moest meteen denken aan Alvin & the chipmunks. In die film is zo'n schattige eekhoorn 'Theodore' dus mijn naam was al snel gekozen!! Anthea en Shana hadden het meisje gevonden en mochten dus haar een naam geven, het werd 'Puree'.

Theodore stelt het nu voorlopig heel goed en hij was dus vandaag speciale gast in de kleuterklas. De kindjes mochten één voor één een kijkje komen nemen. Wat een verwonderde gezichtjes! Het was dan vandaag ook muisstil in de klas want we mochten 'baba eekhoorn' niet bang maken of wakker maken.

Ik hoop dus dat Theodore het overleeft, ik doe mijn best om een goede eekhoorn mama te zijn maar ik heb op internet gelezen dat overlevingskansen miniem zijn. We kunnen enkel maar proberen, en als onze Theodore het niet haalt heeft hij allezins niet alleen in de donkere kou moeten gaan.

We duimen dus voor jou klein ventje en ook voor je zusje!

x Nathalie en Theodore! (foto's kan je vinden bij mijn mapje foto's)

Donderdag 14 maart 2013Amai, we zijn alweer donderdag... de tijd gaat hier veeel te snel...ik wil nog zoveel doen!
Vandaag was leuke dag! Ik heb met de kinderen van de klas van juffrou Fiella de woordjes van België bekeken. Ik moest mijn best doen om de kinderen wat aan te sporen na te denken wat de woorden zouden betekenen. In België denken ze daar echt over na, hier jammer genoeg niet... ze zitten naar me te staren alsof ik van alle onzin aan het uit kramen ben. (misschien was dit ook wel beetje zo aangezien ze me niet verstonden :-) )

In ieder geval, bij sommige woorden met wat enkele Afrikaanse tips kwamen ze er wel op. Althans de sterke kinderen. Tja, onze kinderen kunnen zich nog min of meer voorstellen wat er buiten België is. Hier komen de kinderen niet verder dan de school en hun huis... ze zien de wereld niet... ze zien niet in dat er nog iets is buiten hun township... Ik had het nochtans samen met Myoli gedaan om het beetje boeiend te maken. Myoli legde uit dat ze deze woordjes van haar vriendjes in België had geleerd...

Ik ging met Myoli na de woordjes verder met een brief. Myoli wil graag brief schrijven samen met de kleuters om op te sturen naar de kindjes in België. Alweer heb ik moeten trekken en sleuren om toch maar enige respons te krijgen. Soms denk ik echt dat deze kindjes op andere planeet leven... ik sprak nochtans juist Afrikaans want ik heb vaak al vragend met mijn ogen bevestiging gevraagd aan de helpjuf... ze knikte telkens dat ik het juist vroeg... ze heeft me nog wat geholpen maar veel moest uit mezelf komen. Als ik dan voorbeelden gaf en vroeg of ze het goed vonden klonk er altijd steevast 'ja juffrou Nathalie' ze zeggen dat hier altijd op zo'n deuntje. Ik zal het eens opnemen, want ik kan het niet omschrijven, maar het klinkt in alle klassen het zelfde, net als 'goeie more juffrou Nathalie' of eender wie dat binnen komt.. iets dat  's avonds nog steeds in mijn hoofd blijft hangen :-)

Maar goed we schreven de brief en ik hoop hem dit weekend op de post te kunnen doen. Benieuwd wanneer hij België bereikt! Vandaag had ik terug stickers gegeven aan de kinderen die flink waren, ik heb er in totaal 4 kleuters geen gegeven. Ze luisterden maar niet, ik hoop dat het dus volgende dag effect heeft, ik ga vragen aan juffrou Fiella of ze het wil toe passen.. De kleuters waren wel teleurgesteld dat ze er geen kregen. Ik heb voor hen alle 4 uitgelegd waarom ze geen kregen en als ze volgende keer wel luisteren ze terug een sticker verdienen. Ze knikten dat ze het begrepen.. het moet natuurlijk wel blijven hangen.

Donderdag komt er altijd psychologe langs, dat heb ik al eens eerder verteld. Ze heeft gestudeerd in Nederland. Ik heb echt een heel goed gesprek gehad met haar over de school en de kinderen. Ze doet ook leuke dingen denk ik want ze had een zandtafeltje bij waar allerlei speelgoeddieren in zaten. Het begon alweer te kriebelen bij mij, psychologie heeft me altijd geïnteresseerd... vooral naar kinderen toe dan. Misschien toch eens over nadenken voor een verdere studie... maar dit zal ook weer wat jaren in beslag nemen en ik werk zo graag! Stages zijn elke dag weer genieten voor mij... en doet me altijd maar meer en meer dromen van mijn eigen klasje...

Nu verder over het gesprek, ik liet haar het toverbos zien. Ze was enorm onder de indruk van de klas. Ook de zorgklas van Shana en Anthea. Jammer genoeg zaten er op dat moment geen kindjes anders had ze het werk eens kunnen zien. Misschien als ze maandag een gaatje vindt, komt ze langs om naar toverbos te kijken. Maar ze is op zoveel scholen actief dat ik er een beetje voor vrees.

Ik praatte met haar over de methode van het toverbos en ze vond ook dat we beter met realistische dieren werkten in de plaats van fantasiedieren. Hoewel ze ook beseft dat de kinderen hier enorme nood hebben aan fantasie.. dus we slaan de boot weer om. (Als je dit leest Paula, we volgen je goede raad op)We maken nieuwe en realistische poppen maar bij de yoga behouden we fantasiedieren. Een mooie combinatie van de 2 dus! Dat wordt een beetje stressen dit weekend want maandag wil ik zonder fout starten met 'toverbos'.

Ik legde ook aan de vrouw uit dat ik het jammer zou vinden als toverbos leeg zou komen te staan nadat wij weg zijn. Ze begreep mij maar ze vertelde daarbij ook dat er binnenkort studenten van Stellenbosch zullen stage lopen in Klapmuts. Ze moeten daar projecten opstarten en zij denkt dat de studenten de klas nuttig kunnen gebruiken voor hun stage! Ik hoop dat dit geregeld kan worden want dat zou al een pak van mijn hart zijn. Dan heeft het vele werk niet alleen zijn vruchten gedragen voor enkele dagen maar zal het blijven groeien als wij Klapmuts verlaten.

Ze stelde ook voor om contactadressen uit te wisselen zodat ik met haar verder nog kan praten over Klapmuts eenmaal in België. Dat vind ik een reuze goed plan! Toen ik haar vertelde dat ik binnenkort ook de kindercrèche ga bezoeken, smeekte ze me om hen structuur aan te brengen. Zodat ze de kinderen goed verzorgen en niet verwaarlozen. Ik ben er nog niet geweest, maar ze heeft me dus al half gewaarschuwd.
Ze vertelde me ook dat, ook al ben ik studente, dat ik op mijn strepen moet staan als er dingen veranderd moeten worden. Ze vertelde dat ze het hier in dit land al zo gewoon zijn dat anderen de problemen komen oplossen. Waardoor ze er zelf niets meer aan doen... Jammer... ik hoop dat ik daar dus ook wat verandering kan brengen als het nodig is.

De psychologe is niet de enige die contact wil opbouwen. Vandaag kwam de boekenverkoopster langs want we stonden nog in het rood bij haar ;-) Ze had onze verhalen aan haar bazin verteld en die wil ons graag spreken. Dus wie weet verwachten we één dezer dagen telefoon! Ik ben benieuwd... Ik kocht ook nog 2 Afrikaanse CD's met kinderliedjes op. Wat leuk zeg ;-) eentje is er voor mee te geven aan Lowie zodat de kindjes van Grembergen een leuk cadeautje hebben!

Verder gaat met Theodore nog alles goed! Vandaag heb ik hem laten zien aan de kindjes van juf Fiella, zo grappig die gezichtjes telkens te zien.. pfwieuw... ik voel me nu een fulltime mama: wassen, strijken, koken, schoolwerk maken en baby eekhoorn verzorgen...jaja het huishouden... :-)

Ik kruip lekker in mijn bedje maar eerst Theodore nog zen 1,5 ml melk geven!
Dan zitten alle klusjes er voor vandaag op.

x Nathalie
p.s. ik weet dat jullie dit misschien jaloers maakt maar het was vandaag weer zo warm! Het was eigenlijk niet te doen.. weer dik tegen de 40° graden. Ik zit nog steeds te zweten op mijn kamer... En het raam open zetten zal ook moeilijk gaan want dan krijg ik ongewenste huisdieren binnen en ik heb met ééntje al mijn handen vol :-)

Vrijdag  15 maart 2013 Alweer een observatiedagje. Het was vandaag heel koud en ik had me een beetje mispakt aan het weer.
Brrrr... te warm, te koud, pff het is toch telkens wat met dat weer hé, vinden jullie ook niet ?

Nu vandaag was ik onder de indruk. Juffrou Van Niekerke (ik weet haar voornaam niet) is nog een jonge juf, nog niet zo lang afgestudeerd denk ik. Ze deed het heel goed! Ze was speels en de kinderen hadden veel discipline! Ze waren gehoorzaam. Het valt me eigenlijk op dat de kinderen veel beter luisteren in de andere kleuterklassen dan bij juf Fiella... maar enkele van deze klassen hebben dan ook al pré - graad R gekregen.

Wat ik super vond in deze klas was 'meneer oor'. Als de kinderen komen overdragen (en dat doen ze hier veel) moesten ze niet aantreden bij de juf maar bij 'meneer oor'. Nu die fameuze 'meneertje oor' is eigenlijk gewoon een afbeelding van een heel groot oor en deze hangt aan de deur. Ik vond het zo vreemd (snaaks zouden ze in Afrika zeggen) als de kinderen opeens naar de deur gingen en begonnen te vertellen tegen dat blad papier aan de muur. De juf zag de verbazing op mijn gezicht en ze verduidelijkte meteen wat de bedoeling was. Ze had ooit op een cursus geleerd dat kinderen zelf hun problemen kunnen oplossen. Daar heeft ze helemaal gelijk in. Als ze dus een probleem hebben kunnen ze het vertellen aan 'meneer oor'. Leuk hé, ik denk dat ik er ook zo eentje in juf Fiella haar klas ga ophangen!

Verder vond ik het een leuk observatie dagje. Ik ben ook bij graad 5 langs geweest voor Noord - Zuid project maar vandaag moest juffrou Williams toetsen voorbereiden dus zullen we het dinsdag in halen. We gaan dan filmpjes opnemen en een ontwerp maken voor de speelplaats in Grembergen op te fleuren!

Gisteren was ik nog iets vergeten vertellen. Tja, er gebeurt hier ook zo veel hé! Ik vond het heel vreemd dat de dagen van de week in alle klassen op maandag beginnen, logisch toch denken jullie waarschijnlijk nu...
Maar bij juffrou Fiella beginnen de dagen van de week op zondag. Dus ik veronderstelde dat dit zo was in Afrika. Maar gisteren praatte ik daarover met de psychologe en zij zei dat dit komt doordat de mensen hier enorm katholiek zijn. Dus de mensen die naar de kerk gaan en heel gelovig zijn willen dat de dagen van de week starten op zondag. Nu gisteren zei ik tegen juffrou Fiella dat in de andere klassen de dagen van de week op maandag beginnen. Toen werd ze kwaad, ze zei dat ze verplicht waren om op zondag te beginnen.
Oepsie... juffrou Fiella is ook al de oudere juf, de anderen zijn allemaal vrij jong. Misschien daardoor het verschil. Dus ja het blijft op zondag beginnen... ik kan daar maar moeilijk aan wennen maar ja...

Na school gingen we samen met Cornelle naar Franschoek, mooie streek, de natuur kan hier zo ontroerend mooi zijn!!! We deden wat winkeltjes... En ik had de eekhoorntjes bij me.. gelukkig heb ik een zakje waar ik mijn koekjesdoos kan in zetten. Maar ik kijk uit naar een buidelzakje voor op mijn heupen te dragen waar ik hen  kan in stoppen... anders heb ik veel te veel bekijks en heb ik ook nooit mijn 2 handen vrij. Dus hopelijk vind ik er snel eentje. Ze stellen het nu voorlopig goed, het eekhoorntje van Shana en Anthea wou eerst niet meer eten, maar ze is er toch al een beetje boven op. En Theodore stelt het ook goed.

Nu zit ik bij Cornelle thuis, we gaan lekker braaien. Morgen knutsel ik de poppen voor Toverbos. En maandag is het 'the big day!' Daar kijk ik zo naar uit. Om lekker zelf bezig te zijn met de kleuters, dan alleen maar toekijken en hier en daar wat helpen waar ik kan.

Ik ga hier beginnen aan een lekker bordje braai.
Lekker naweek (fijn weekend)

x Nathalie, Theodore en z'n kleine zusje (die momenteel genesteld liggen in mijn schoot)

Zaterdag 16 maart 2013

Amaai, ik moet eerlijk zijn, het zorgen voor de 2 kleine schattigste eekhoorntjes ook valt me zwaarder dan verwacht. Vannacht waren ze zo onrustig, het was hun eerste nacht samen. Ze vinden wel steun bij elkaar en wat warmte dus dat is goed. Maar ik was zo moe van de braai en dan 's nachts nog eens op staan. Geloof me, het is allemaal heel schattig maar veel te zwaar voor een meisje dat net als Doornroosje veeeel slaap nodig heeft.

Dus met veel tranen en spijt in het hart heb ik de eekhoorntjes voor een nachtje overgelaten aan de goede zorgen van Cornelle. Morgen bellen we de veearts. Ze kennen een vrouw die kleine eekhoorns op vangt en ik ben er zeker van dat Theodore en zijn zusje het daar goed zullen stellen. Ze zullen voor altijd in mijn hartje zitten en ik zal ze wel missen ook maar ik ben hier ook met andere doelen. Ik wil de kindjes hier gelukkig maken. Ik hoop dat ik Theodore en zijn zusje nog kan gaan bezoeken bij hun nieuwe pleegmoeder :-)

Je kan nog enkele foto's van hen zien in mijn mapje. Vandaag zijn ze mee geweest naar de markt in Stellenbosch. Ze zaten in de handtas die ik mocht gebruiken van Shanai (de dochter van Cornelle) met de hele verzorging zak was ik net een echte mama. Na wat rond kuieren kregen ze al snel honger en hebben we picknick gehouden in het gras, terwijl iedereen een lekker wafel met slagroom at gaf ik de eekhoorntjes hun melk. Omdat een mama ook wel wat tijd voor zichzelf mag hebben besloten Cornelle en haar man nog wat te blijven zitten op het gras en mocht ik een kijkje gaan nemen op de markt vergezeld door Shana en Anthea.

Ik heb mezelf lekker verwend met een nieuw t - shirtje en een kleedje. Toen we het marktje rond waren, vertelde Cornelle dat Theodore en zijn zus geen minuut hebben geslapen... tja, die misten de mama al hé :-)
We gingen naar de auto en reden richting Kaapstad naar Green market. Ik had de eekhoorntjes in hun doekje gewikkeld en warm gehouden in mijn schoot. Ze hebben veel nood aan warmte, dat was waarschijnlijk ook het probleem waardoor ze niet wouden stil zitten want de hele auto rit hebben ze lekker geslapen. Aangekomen in Green market was het alweer 'melktijd'. In de auto snel de eekhoorntjes hun maagjes gevuld, hen laten plassen en grote boodschap doen. En we waren klaar om het marktje te gaan bezichtigen.

Leuk en gezellig, allemaal kraampjes bij elkaar met allerlei Afrikaanse spulletjes. Terwijl Theodore en zijn zus lekker aan het dutten waren, kocht ik me oorbellen, een armband en een tas. Die tas is heel leuk, ze is gemaakt van een autoplak! Er hingen nog leuke gemaakt van LP's. Maar ze waren niet zo mooi afgewerkt als die gemaakt van autoplaten, dus heb ik maar gekozen voor de andere. Foto komt nog wel later !

Na Green market gingen we nog een 'koeldrank' dringen op het strand. Wauw! Wat een prachtig plaatsje. Overal lig zeteltjes, poefkes, en witten banken om in te zitten. Het was restaurant en lounchbar in elkaar.
Ik heb jammer genoeg geen foto's kunnen nemen van de zaal binnen. Maar er stonden wel honderden wijnflessen en champagneflessen in een glazen kast achter de bar. En prachtige lusters aan het hoge plafond.

Cornelle en haar man weten ons de plekjes te laten zien! Haar dochter Shanai was ook bij ons, het meisje heeft nu examens. Een ideaal ontspanningsdagje voor haar vandaag. De eekhoorns zijn ook een ervaring rijker want ze hebben melk gekregen op het strand! Na een chocolade milkshake keerden we huiswaarts.

En dan kom ik terug bij het begin van mijn verhaal hier vandaag. Het pijnlijke moment waarop ik beslist heb de eekhoorntjes mee te geven aan Cornelle. Vanavond ga ik goed kunnen slapen denk ik, als ik nu niet wakker lig over mijn beslissing. Maar ik denk het niet want ik ben zo moe, dat het mijn hoofdje neer zal leggen zijn en net zo snel in slaap vallen als Doornroosje. Alleen ga ik niet slapen voor 100 jaar. Maar neem toch zo'n dikke 10 uur! Het zal deugd doen denk ik!

Morgen wordt het al weer drukke dag, geen uitstappen voor mij morgen maar lekker werken voor school. Ahja, want maandag start ik met Toverbos! Dat gaat me zo'n deugd doen en ik hoop de kinderen ook.

x Nathalie
Slaapwel allemaal en tot morgen !!!!


Zondag 17 maart 2013

De week zit er alweer op. Met de eekhoorntjes gaat alles goed wist Cornelle me deze morgen te vertellen. Ze heeft wel nog geen oppas gevonden dus waarschijnlijk zie ik ze morgen terug op school.

Vandaag heb ik de poppen voor toverbos gemaakt. Nog last minute alles veranderd. Ik leg even uit wat ik morgen nu ga doen. Ik start dus bij het binnenkomen in het toverbos met fantasie yoga. Ik wil dit echt er in verwerkt hebben want kinderen hebben hier helemaal geen fantasie en dat vind ik heel jammer.

Dus ik hang prenten op van gekke dieren, het zijn telkens 2 dieren gecombineerd. Bijvoorbeeld leeuw met vleugels. Rond elk aspect van het dier doen we een yoga oefening. Ik leg de kinderen dus uit dat er fantasie dieren in het toverbos bestaan. Maar er wonen ook echte dieren. De handpoppen voor het project toverbos zelf dus. Ik zorg voor goede overgang zodat het niet te verwarrend wordt voor de kinderen. We starten dan met het toverbos. Morgen krijgen jullie uitgebreid verslag! Jullie kunnen hier wel al de foto's van de handpoppen bekijken. Ik heb geprobeerd ze zo realistisch mogelijk te maken.

Showtime:
De volledige collectie (op ééntje na dat wegens lijm te kort nog niet af is)


HAAI:


LEEUW:


KIKKER:


VOGEL:


GIRAFFE:


VIS:Zo dat zijn de popjes die staan te popelen om morgen met de kindjes te werken.

Verder heb ik vandaag dan nog verder voorbereiding uit geschreven. Joselien en Katrien kwamen vandaag ook op bezoek om wat bij te praten over hun ervaringen in Eversdal en om de vakantieplanning te bespreken. Na wat gezellig vertoeven aan het zwembad zijn we iets gaan eten in Bella Benotta. Voor mij een lekker lazagne en voor de anderen een heuse sushi schotel!

Toen we over de scholen bij praten merkten we toch wel wat verschillen maar ook veel gelijkenissen. Het onderwijs in Afrika is echt niet zo als bij ons... Kinderen worden verplicht om uren lang dingen over te pennen. Daar leer je niets mee, een beetje monnikenwerk. Je kan het ook niet aan de leerkrachten duidelijk maken om een kopie te maken want ze worden verplicht van de overheid de kinderen te laten schrijven. Er worden geen handboeken gemaakt omdat het ministerie van onderwijs wil dat de kinderen schrijven. Jammer, het neemt hen vele leerkansen weg. Dus op dat gebied staan ze gelijk met Klapmuts.

Ik ben benieuwd voor morgen, niet alleen voor toverbos maar ook voor de poppenkast die morgen door gaat. Alle kleuters worden uitgenodigd om naar poppenkast te kijken. Deze zal door de politie gespeeld worden, het gaat over een dramatisch onderwerp. Onder meer over verkrachting. Hard hé voor zulke kleine kindjes? Ik ben dus heel nieuwsgierig naar hoe ze dit gaan over brengen. In de pauze zullen we normaal ook meeting hebben over, het hier zo grote probleem, FAS (foetus alcohol syndroom). Het belooft dus drukke dag te worden morgen met veel nieuwe dingen!

Ik stop dus maar met uitgebreid schrijven over vandaag want er is niet veel gebeurd. Ik bewaar mijn verhalen voor morgen en zorg dat ik goed uitgerust ben!

Slaapwel bloggers,
x Nathalie

9 opmerkingen:

 1. Dag Nathalie,
  jouw blogs lezen dat is smullen!
  Veel dank voor al je moeite om ons mee te laten leven met wat je ginder doet en nog veel meer dank voor je grote inzet voor de kindjes en de school ginder. Je doet het geweldig en ik kijk al uit naar je eerste ervaring met het Toverbos.
  Maak er maar jouw ding van, we zullen dan wel horen hoe het loopt
  Hartelijke groet
  Paula (en Piet - een even grote fan van je)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Piet en Paula,

   Ik heb uitgebreid mailtje naar jullie gestuurd, maar de complimentjes doen me alweer grote deugd ;-)

   Groetjes,
   Nathalie

   Verwijderen
 2. Hallo Nathalie,
  We staan versteld hoe mooi je alles verteld. Het is echt aangenaam om lezen.
  We zijn zo fier op jou.
  We weten dat je alles perfect wilt doen.
  Maak er een heel fijne tijd van.
  Veel groetjes en veel dikke kusjes
  Marc en Greta
  XXXXXXXXXXXXX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Marc en Greta !!

   Jullie worden hier gemist hoor :) blij dat je mijn blog kan lezen ;-) jullie hadden waarschijnlijk veel werk om alles in te halen :)

   groetjes en dikke zoenen vanuit Afrika
   xxx Nathalie

   Verwijderen
 3. Dag Nathalie

  Leuk om je uitgebreide blogberichten te lezen!
  Je lijkt al goed aangepast.
  Proficiat met je grote inzet!
  Nog veel succes gewenst en vriendelijke groeten

  Christel De Neve

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel mevrouw De Neve.
   Het doet me plezier dat jullie mentoren mee genieten met mijn verhalen.
   Ik ben inderdaad al goed gewend aan Afrika!

   Met vriendelijke groeten,
   Nathalie

   Verwijderen
 4. knappe poppen om met te werken in het toverbos,goed werk geleverd.Hier ga je resultaat mee boeken.Hop ik toch ;)
  groetjes papa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. veel succes met zorgklas vandaag
  dikke zoen mama

  BeantwoordenVerwijderen