Week 3

Maandag 4 maart 2013

Alweer een nieuwe week is gestart! Het gaat hier snel voorbij... Vandaag waren er heel veel leerkrachten ziek. De kids werden verdeeld over verschillende klasjes. Leuk nu zitten we met 50 kapoenen in de klas.
En het was vandaag VEEEL TE WARM. De kinderen kwamen de klas binnen en juf Fiella duwt alweer de bijbel in mijn handen, ik begin er stilletjes aan gewoon aan te worden :-) Daag, juf Fiella tot binnen een half uurtje ofzo...

OK het bijbelverhaal verliep absoluut niet van een leien dakje. Dan maar boeken toe want ik kreeg de kleuters echt niet stil. Je zou voor minder het was 's morgens al zo duf in de klas. 'juffrou mag ek kamer verlaat' ... 'juffrou mag ek water drink' ... 'juffrou ek het kopseer' ... 'juffrou hij het mij geslaag' OK lieve kindjes juffrou Nathalie heeft voor alle duidelijkheid geen vleugels op haar rug, en het is voor mij ook warm.

Dus bijbel aan de kant en allen in een treintje naar buiten toe, water van het kraantje gaan drinken want ze hadden toch allemaal dorst (wat ik ergens wel kon begrijpen). Daarna terug de klas in. De dagen van de week herhalen. De slimmerik van de klas roept alles luidkeels naar mij toe en de anderen herhalen gewoon wat hij zegt. OK jullie hebben het juist maar nu wil ik het ook van iemand anders horen. Dat was al een heel ander verhaal. Met handen en voeten probeer ik hen opnieuw de associatie te laten maken. Met de kleurtjes en de dagen. Het ging gelukkig al een beetje beter dan vrijdag. De kleuters hebben zo het rijtje 'sondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrydag saterdag' ingedrild gekregen dat ze er gewoon weg niet kunnen van afstappen. 10 keer zeggen dat ze het niet volledig moeten opzeggen, en nog begrijpen ze het niet. Als iemand tips heeft om het anders aan te pakken, ze zijn welkom!

Ik vrees ook echt dat heel veel kinderen het 'foetus alcohol syndroom' hebben waardoor ze echt in bijzonder onderwijs zouden moeten zitten... Ik heb vandaag ook met enkele kinderen de cijfertjes herhaald. Juf Fiella had nieuwe blokjes gekocht met stippen er op en de cijfers erop.. heel mooi materiaal maar de stippen staan niet in het getalbeeld.. gevolg de kleuters tellen de stippen 2 keer of ze slaan stippen over.

Toen ik hoorde dat Shana en Anthea wouden beginnen schilderen heb ik gevraagd aan juf Fiella of ik vroeger de klas mocht verlaten. Ik ben mee gaan schilderen. Shana en Anthea schilderden hun muur van het klasje in het geel. En ik heb de boom van het toverbos al geschilderd. Het is niet zo mooi als ik in gedachten had maar het is ook niet zo makkelijk om op metaal te schilderen. Ach ja dat ligt waarschijnlijk aan mijn perfectionistische ik :-) Ik ben mezelf hier in ieder geval al tegen gekomen in Afrika!

Deze avond gingen we om meer verf. We delen de prijs door 3 want het wordt anders een kostelijk grapje..
We zijn Piet en Paula nog maar eens dankbaar dat zij al wat verf hebben gesponserd. Voor wie benieuwd is naar het plan dat ik heb getekend voor het toverbos.. ik heb een foto upgeload op mijn blog bij foto's. Meer krijgen jullie nog niet te zien. Pas als het af is mogen jullie de muur volledig zien :-)

Nu nog wat werken aan de handleiding voor toverbos en nog wat aan Noord - Zuid project werken.
Het zal weer een laat avondje worden. Maar gelukkig doe ik het graag!

OOh ik heb hier trouwens al een kleine snoezelvriendje in de tuin. Een heel mooi eekhoorntje! Vandaag kon ik er redelijk dicht bij. Als ik hem morgen zie probeer ik het wat brood te geven. Er staat een foto van bij mijn fotomapje ;-)

x Nathalie


Dinsdag 5 maart 2013

De dag zit er hier al weer ver op in Zuid - Afrika. Ik was gisteren nog vergeten vertellen dat ik 's ochtends in de leraarskamer heb voorgelezen. Ik heb het gedicht dat hier op mijn blog vermeld staat in het Afrikaans op gezegd. De leerkrachten waren onder de indruk en ik kreeg groot applaus :-) Mijn Afrikaans begint al goed te gaan... straks kan ik niet meer deftig in het Nederlands praten. De typische woordjes zoals 'ons', 'baie', 'lekker', 'dis rech' en 'môre' zitten er al goed in gebakken!

Vandaag geen les gegeven in de klas maar volop schilderwerken voor toverbos! Wat een werkje zeg... Maar ik begin stilletjes aan meer geniet te hebben van het resultaat. Ik denk dat het mooi zal zijn als het af is. Er kruipt wel veel tijd in. Shana en Anthea schilderden de andere 2 muren in het blauw, maar er ging iets mis met de verf... De verf dekte niet zoals het moest zijn en we hebben enkele plekken op de muur. Dus wij deze avond naar de winkel om nieuwe pot, gelukkig hebben we hem niet moeten betalen!

Morgen dus een 3de laagje en hopen dat het een mooi resultaat geeft. We zijn ook al om stoffen geweest om op te hangen in de klas zodat de scheiding tussen toverbos en zorgklas goed zichtbaar is. Door de doeken worden de kinderen in de zorgklas ook niet afgeleid van wat er allemaal staat in het toverbos.

Oooh wat kijken we er naar uit om de kindjes voor de eerste keer mee te nemen naar het toverbos!
Dat wordt vast spannend... Verder is er vandaag eigenlijk niet zoveel gebeurt.. en ik popel om jullie het toverbos te laten zien op foto maar ik moet het nog even als verrassing houden. Misschien krijgen jullie het morgen te zien! Ik doe mijn best om de muur af te krijgen morgen :-)

Groetjes,
x Nathalie

Woensdag 6 maart 2013

Woehoe !!! Toverbos is eindelijk geschilderd. Ik ben wel redelijk tevreden :-) hier en daar wat schoonheidsfoutjes maja moet nu ook weer niet te kritisch zijn voor mezelf want dan ben ik weer te perfectionistisch bezig... mezelf kennende :-)

Ik ben dus enorm blij dat ik jullie de foto van de muur kan laten zien! Jullie hebben er lang op moeten wachten. Het heeft me 2 en een halve dag werk gekost, bloed (want ik heb me bezeerd aan mijn voet), zweet ( want het was veel te warm in de containerklas) en tranen ? (die net niet... ik had gisteren wel mijn nieuwe broek gescheurd aan één van de haakjes en dat vond ik niet zo om te lachen)

Mochten we in korte short naar school toe komen was dat niet gebeurd maar ik had die broek aan en daaronder short. Dus ik verschuif de dozen aan de muur en krak daar blijft mijn broek hangen aan een haakje. Ik had ze beter meteen uit gedaan.. Maar ik maak ze wel weer vast met naald en draad !

Dus ik ga jullie niet langer in spanning houden en voor één keer post ik hier is een fotoke se, dan kunnen jullie het meteen zien:


Morgen poetsen we de klas en gaan we de doeken omhoog hangen, tafeltjes en stoeltjes zetten en hopelijk kunnen we dan volgende week aan de slag in het toverbos!

Vandaag was er naast het harde werk ook een boekenverkoop op de school. We waren net op tijd want de mevrouw die de boeken kwam verkopen was al aan het in pakken. Gelukkig was ze vriendelijk en heeft ze een deel terug uit gepakt. Wij wouden wel zo wat Afrikaanse exemplaren voor in ons klasje later!

Wat een mooie boeken en mooie verhalen. De boeken zijn gloednieuw en kosten maximum 10 euro per stuk. Valt nog goed mee voor een boek vind ik. Er waren er bij van 3 euro ook. We kochten een reeksje over emoties voor in het toverbos. Handige boekjes om voor te lezen in het toverbos. Het gaat over een zebra dat 'hartseer' heeft. Een leeuw die zich schaamt. Een gelukkig nijlpaard, een boze tijger en een bange olifant. Echt prachtige boekjes want één dezer dagen zal ik er is eentje voorlezen voor op blog te posten.
Hum hum, beste Afrikaans boven halen dan ;-)

Er was wel één probleem met al die mooie boeken hadden we even vergeten dat we helemaal niet genoeg cash geld bij ons hadden. De vrouw zat met ons in en besloot om volgende week speciaal voor ons terug te komen. We betalen dan de andere helft van onze boeken en ze brengt voor mij ook speciaal een liedjesboek mee met Afrikaanse liedjes! Ik kijk echt al uit naar dat boek!!!!

Zo dat was zo een beetje ons dagje :-) Ohja met de verf van gisteren is alles dan nog min of meer goed gekomen. De muren zijn wel donker van kleur maar kom, het zijn nu niet meer zo'n lelijke vlekken en we zijn content. Gelukkig maar, want er moeten wel kindjes leren in die klas. Ach, ik denk dat het volgende week reuze fijn wordt!

XXX
Nathalie

P.S. voor de juffen van de visklas, ik heb een filmpje gepost bij de avonturen van de klaspoppen ;-)
       Veel kijk plezier, het stelt niet veel voor maar de kindjes zullen het misschien wel leuk vinden !!!


Donderdag 7 maart 2013


Wat 'n lekker druk dag! Jaja, julle kan maar Afrikaans begin te leer. Ek moet hier alle dage baie Afrikaans praat. Ek het dese môre met die kinders naar die bibliotheek toe gaan. Ons het 'n filmtjie gesien van die kinders uit België. Dat was baie lekker! Dankie juffrou Nele 'n juffrou Hilde vir die baie mooi filmtjie.

Ons het dan naar die klas toe gaan. Ons het 'n filmtjie gemaak van die Afrikaanse woorde. Julle kan kyk by 'Noord - Zuid project' Die kinders sê die woorde op en ek het vertaal naar Vlaams.

Dan es juffrou Fiella aan gegaan. Ek was saam met Renoshé die helpjuffrou. Wat gaan ons doen met die maaitjies ? dat vraag jy reg Renoshé... Ek het gelukkig Afrikaanse stories gekoop en ek het virgelees van Sonja 'n haar Olifant. Sy wil 'n troeteldier 'n sy het nie troeteldier van haar ouers gekry nie. nie kat nie, nie hond nie, nie muis nie, 'n Sonja kom dan maar met Olifant na huis toe! Olifant het baie honger 'n maakt baie breek. Die boetie van Sonja is baie kwaad 'n wil die Olifant nie meer in huis het nie. Net als die ouers en ouma van Sonja. Die Olifant moet terug na die dierentuin toe. Sonja mag op die einde 'n nuuw troeteldier kies, eender wat. So lang als maar nie olifant is nie. 'n weet julle wat Sonja kies? Sy kies 'n Anakonda slang ;-)

Baie lekker storie! Ek het nog stories gevat. Die Afrikaanse boeke is nie duur nie 'n baie lekker.Ons het vandaag nie die toverbos verder gemaak nie. Ek het die filmtjies op blog geset 'n gewerk vir skool. Ons gaan môre klas skoon maak want Anthea moet eers nog verf. Ons gaan môre ook die kombers op hang.

net nou is ek amper klaar met skryf. Die Afrikaans taaltjie is baie oulik! Ek hou daar van. Ons het in die aand ook mall toe gaan. Ons het kos gekoop 'n dan het ons gaan kos eet by 'BOSSA NOVA'. Baie lekker pizza.

Sien môre!
x Nathalie

p.s. nog een leuke Afrikaans weetje, wisten jullie dat als je hier in Afrika trouwt de vrouw de achternaam van de man overneemt voor het leven? Ook als het huwelijk later scheef loopt en de man en vrouw gaan uit elkaar dan behoudt de vrouw nog steeds de achternaam van haar ex man. Tenzij zij heel veel geld betaald aan het stadhuis om haar oude naam terug te krijgen of ze moet opnieuw trouwen! Gek hé :-)


Vrijdag 8 maart 2013 Vandaag was alweer lekker drukke dag, gelukkig is 'naweek' begonnen! Maar ik ga de kindjes dit weekend wel al missen. Ik ben al zo gehecht aan hen. Vandaag heb ik een nieuwe techniek geprobeerd om duidelijk te maken dat de kinderen niet altijd gestraft moeten worden maar ook beloond kunnen worden!

De straftechnieken ga ik jullie besparen, ook al kunnen jullie er misschien wel al gedacht van vormen. Verhalen voor in België zou ik zo zeggen. Dus, ik had naamkaartjes gelamineerd en vandaag mochten alle kindjes als ze braaf waren een sticker kiezen. Voor 5 min. waren de kinderen muis stil! Hun oogjes trokken groot en je zag echt dat ze hun best wouden doen voor dat kleine stickertje op hun naamkaartje te bemachtigen. Vandaag hebben ze dus allemaal eentje gekregen want ze waren flinker dan anders. Vanaf maandag is het niet op het einde van de dag dat ik een sticker geef maar tussen door. Kindjes die flink zijn en luisteren krijgen dan meteen een stickertje. Hopelijk werkt het want ik wil hen echt duidelijk maken dat het ook op andere manieren kan.

Bovendien hebben de kleuters veeeeel meer beweging nodig! Ze zitten ver godganse dag op stoeltjes aan tafels. Ze hebben zelfs geen speeltijd om buiten te spelen terwijl de leerlingen van de hogere graden dat wel hebben. Dus volgende week ook bewegingstussendoortjes introduceren. Want daar hebben ze echt nood aan. Ik hoop dat ze daardoor dan wat sneller energie kunnen uitblazen en aan de tafels beter werken.

Het is natuurlijk niet makkelijk om al deze systemen te integreren. Het is ook niet de bedoeling dat ik het als studente het daar eens ga zeggen hé... ik probeer alleen maar uit en hoop dat het werkt en dat de juffen er op die manier van leren. Bovendien hebben echt heel veel kindjes van mijn klas FAS (foetud alcohol syndroom) ik heb dat al eens gezegd maar gisteren avond kon ik het echt even niet meer aanzien...

Ik ben dus van alles beginnen opzoeken over FAS. Wat zijn de symptomen, kenmerken, gevolgen, wat kan je er aan doen? Uit al die lange teksten ben ik er uit gekomen dat je als leerkracht heel veel geduld moet hebben met kinderen met FAS. Je hebt er ook verschillende gradaties in. Deze kinderen hebben heel veel structuur nodig, veel aandacht en veel hulp nodig. Ach, een bijzonder onderwijs schooltje zou hier zo op zijn plaats zijn voor die kleine rakkers.

Vandaag heb ik ook met de leerlingen van het graad 5 dingen gedaan rond Afrika en België. Het was een heus klasfeestje! De meisjes waren geschminkt en hadden Afrikaanse klederdracht aan. En er was een hele tafel vol met Afrikaans lekkers. Ik heb er jammer genoeg wel niet kunnen van proeven maar ik gunde het de kinderen maar al te graag!! Het komt niet veel voor dat ze zoveel eten bij elkaar zien en dan nog wel cakejes, pannenkoeken, sneeuwballen (soort oliebolachtig iets met coco's op gestrooid) goh er was van alles wat! De kinderen storten zich dan ook op de lange tafel met eten, grabbelen overal wat ze kunnen pakken en smikkelen het zo snel als ze kunnen op, om dan opnieuw aan te schuiven.

Daarna gingen we samen skypen want ik was even vergeten rekening te houden met het uurverschil. om kwart na elf zaten we dus klaar om te skypen. Tot ik tot de vaststelling kom dat het in België nog maar kwart over 10 was natuurlijk.. dan maar om kwart na 12 skypen want we hadden om kwart na 11 Belgisch uur afgesproken.

Wat was dat fantastisch om te doen!!! Echt heel leuk, de leerlingen vroegen naar meer. Dus dat gaan we zeker nog een keertje doen. Directeur Ron Frans was in de klas komen piepen en was echt opgelaten, hij is zo blij dat zijn school de internationale toer op gaat en gaf me vandaag een dikke knuffel. Ik wist even niet hoe ik me moest gedragen want in België zou dat al hééééél uitzonderlijk zijn denk ik :-) maar ik denk dat meneer Frans gewoon in de wolken is. Ik liet hem ook het filmpje zien dat ik hier op blog gepost heb van de school, alleen liep het altijd vast :-( dat was wel eventjes een domper. Maar ik kon het goed maken door hem de toverbos klas te laten zien samen met Shana en Anthea. 

Ik vertelde nog maar eens het concept van het toverbos, of zoals Paula het magischer vindt: The Magic wood of Enchanted Forest. In Afrikaans klikt het ook wel best 'oulik' hoor Paula !! ;-) En voor de kleintjies beter te verstaan. Volgende week gaan we zeker aan de slag. Ik heb wel voorgesteld aan meneer Frans om telkens een Afrikaanse leerkracht of helpjuf bij ons te hebben. Het is namelijk zo dat we de gevoelens, emoties en problemen van de kinderen in het bos er willen laten uitkomen. En het lijkt me verre van verstandig dat als je met de kinderen rond emotionele problemen en trauma's werkt,  de kans loopt om het niet te verstaan en verkeerd te reageren. Dus beter iemand bij laten zitten die de taal machtig is denk ik dan zo. Ik had graag de psychologe van de school warm gemaakt voor het project maar ik ben haar gisteren mislopen. Ik zal dus moeten wachten tot volgende week donderdag. Ik denk dat als wij er weg zijn, zij handig gebruik kan maken van die klas!

Het toverbos wordt dus zeker en vast een succes, of dat gaan we er toch proberen van maken. Ook al denk ik dat het voor ons soms wel moeilijke momenten zullen zijn. We kunnen het in ieder geval een kans geven...
En hopen dat het de kinderen helpt, meneer Frans was in ieder geval al heel enthousiast.

Hij heeft vandaag trouwens ook speech gegeven in de klas van graad 5. Hij kan er wel wat van! Ik zat al voor de zoveelste keer hier in de school met tranen in mijn ogen van ontroering. Meneer Frans wil het beste voor zijn kinderen en laat hen dromen van verre reizen, hij legt hen ook uit dat ze dit ooit kunnen waar maken als ze hun best doen op school. Dat ze dan net zoals kinderen uit Europa kunnen rond reizen, de wereld kunnen zien, ook al hebben ze het thuis nog zo moeilijk. School is hun enige uitweg en dat wil hij hen met handen en voeten duidelijk maken. Ik ben zo blij dat ik de kans heb gekregen om dit te doen, het zal meer dan een levenservaring zijn, ik kom mezelf hier tegen.

Vandaag was het ook 'kosfeest' een soort schoolfeest met allemaal kraampjes met verschillende soorten eten uit heel veel verschillende landen. Elke klas had een land en België was er ook bij, je kon er wafels kopen :-) Het feest was op de school van Marinda ( de vrouw waar ik bij logeer) Het is de paarl boy school. En er zitten dus alleen maar jongens... vandaag moest elke klas een dansje doen, vreemd zicht voor ons al die kleine jongens en al wat oudere jongens te zien dansen. Maar ik moet zeggen er zitten talenten tussen!

Heel leuk gedaan en hoedje af voor de leerkrachten en ouders die mee hielpen organiseren. Het was een geslaagd feestje. Dat vond directeur Henk ook want die man stond op het einde van het feest tijdens zijn speech met de tranen in zijn ogen. Alweer een directeur die hier echt het beste wil voor zijn kinderen.

Het was dus een emotionele dag vandaag, met veel gevoelens door elkaar en ik ben daardoor ook heel moe en ga nu naar bedje toe. Deze vrijdag wat laten bezinken, morgen is weer een nieuwe dag en we maken er een mooie van!

x Nathalie

Zaterdag 9 maart 2013

Vandaag wijnfestival  Ommiberg gedaan in Paarl! Ik had er enorm veel zin in en we waren met enkele Afrikaanse vrienden in het gezelschap. Op weg naar de eerste wijnboer had ik al meteen een domper op de dag. Ik heb een stuk van mijn tand gebeten. Ik kon het in de auto natuurlijk niet zien en het voelde erger aan dan het was. Daar zat ik dan met mijn stukje tand in mijn hand...

De tranen stonden me nader bij dan in glimlach op mijn gezicht. Dit kon toch niet waar zijn hé, na 5 jaar eindelijk mijn mond in orde te zijn bijt ik er een stuk van mijn tand! Ik zag de foto's al zo weer mislukken hier in Afrika. Dus ja daar stroomden de traantjes dan, leuk hoor, waarom kan ik mezelf daar nooit is in bedwingen? Toen ik de eerste toilet die ik tegen kwam kon bereiken en mezelf in de spiegel kon zien was het al veel minder erg. Als je het niet weet valt het niet op. GELUKKIG! Maandag ga ik toch naar tandarts om de tand wat bij te veilen want hij is nu wel naar de scherpe kant...

Ik ging mijn dag er nier langer door laten verpesten en we gingen al gauw het eerste wijntje proeven. Het was jonge wijn en de wijn zag er enorm troebel uit! Net melk... ik dacht al bah, wat ziet dat er vreemd uit.
Maar het was enorm lekker, en je moet weten dat ik helemaal niet gek ben op wijn! De eerste wijn die ik geproefd heb vond ik het beste, een chardonnay. En de allerlaatste die ik had geproefd was ook lekker een rosé genaamd Flutterby. Ik vond het ook nog een leuke naam. 8 euro heeft ons dagje gekost, wat goedkoop zeg om van hier naar daar te rijden en zoveel wijn te proeven als je wil! Als je daar niet voorzichtig mee omspringt heb je je goedkoop bezat hoor. ;-)

Je kon er naast wijn ook kazen proeven, er was een kaas bij gemaakt met abrikozen. Het was precies een petit de gervais. Best nog lekker, er was ook een kaas dat er uit zag als marmer. Het was de kaas van Paarl want de rotsen lijken hier ook marmer. We hebben ook enkele stukjes chocolade geproefd maar dat was toch niet te vergelijken met de Belgische chocolade! Ik had een stuk in mijn mond en ik proefde echt vieze nasmaak, toen ik het kaartje las was het chocolade met zeezout! Ok dan proberen we niet nog eens ;-)

Er was ook een bierbrouwerijtje we kregen kleine glaasjes bier. De jongen achter de tap kon er echt niets van. Meer dan de helft van ons glas was nog schuim... maar het eerste biertje was lekker van smaak, al had hij wel sterke nasmaak, je proefde de hop denk ik. (voor zover ik er verstand van heb) En dan was er nog een bier met bananensmaak.. daar heeft iedereen van genipt maar mooi laten staan! Hahaha

Overal zat de sfeer er goed in op de wijnboerderijtjes, muziek, djembé, springkastelen, alles er op en er aan.
De eerste week dat we hier toe kwamen hadden we al een zanger leren kennen, en nu waren we die toch wel niet tegen gekomen op één van de boerderijen zeker! Hij kon goed zingen hoor, echt heel leuke muziek. Allemaal van in mijn ouders hun tijd ;-) maar dat vind ik nog de beste muziek!

Ik kwam ook kindje tegen uit graad 5 in Klapmuts waar ik mee samen werk voor Noord - Zuid project.
Ze was in de wolken toen ze me zag en liep meteen naar haar mama toe, die blijkbaar hielp met de ticketverkoop want ze stond aan de kassa. Ik kreeg jammer genoeg de kans niet om haar te ontmoeten want we gingen net naar de volgende boerderij. Ik heb dan maar van ver eens gezwaaid!

Na de wijn proevertjes zakten we af naar Bossa Nova om rugby te gaan kijken. Mannen van de rugby in Dendermonde moeten toch nog net iets meer aan hun reputatie werken want hier in Zuid - Afrika zijn we nog niet echt bekend. Ik maak reclame ;-) De rugbyfuif is bij ons toch altijd groots wereld evenement waar ze zelfs van in Nieuw - Zeeland naar toe komen. Alleen, deze avond was het voor Nieuw - Zeeland niet zo goede match want ze zijn verloren tegen Zuid - Afrika. Ik had alweer honger als een paard en heb in Bossa Nova baby calamari gegeten, heel lekker maar 'hallo wat een bord!' was dat voor de hele tafel misschien?
Je krijgt daar echt een massa eten voor heel weinig geld. Ik heb maar 7 euro betaald.

Shana en Anthea, wilden deze nacht niet afsluiten met een rugbymatch. Ik zat al ver in slaap te vallen maar heb met toch wakker kunnen houden. Andrea de Afrikaanse vriendin van Tommie, wat denk ik wel zijn vriendinnetje wordt ;-) wou persé met ons gaan dansen. Maar dat zagen de jongens niet zo zitten. Het is hier namelijk partnerdansen! De foxtrot... haha ik denk dat dit GEEN goed idee is om dat met mij te doen, tenzij die jongen veiligheidsschoenen met stalen tippen draagt! Sokkie, heet dat hier, en dan dansen ze niet zoals in een club maar ja, volksdansen en ballroom. Volgende week gaan we dat dus eens proberen want nu hadden we niet genoeg jongens om gelijk te verdeeld te zijn. Volgende week trommelen Tommie en Scholtz dus hun vrienden op. Sorry lieve schat die nu thuis zit, ik weet dat jij dat al heel graag met mij wil gaan doen, leren dansen. Maar bekijk het positief, ik ga nu zeker weten of het mijn ding is of niet... maar ik denk dat ik rap terug aan de kant zal zitten kijken haha.

Dus geen dansparty vanavond maar een cinemake. We zijn naar Tygervallei geweest en hebben daar naar '10 years' gekeken. Een heel rare  film hoor, er is helemaal niets in gebeurd. Enkel gesprekken van mensen de een reunie van school hadden. Strange want het was nochtans een film met de hoofdrolspeler van 'magic mike' Ik kan op de acteur zijn naam niet komen. Dus dachten we, dat kan nooit slechte film zijn, maar het viel knap tegen.

Eenmaal thuis namen we onze glaasjes wijn mee, je kreeg die op Ommiberg als aandenken. Nu had Anthea daar heel de dag zorg voor gedragen en we staan aan de voordeur en floep, daar ging haar glas. In duizend stukjes op de grond. Jammer... Het was (mits mijn gebroken tand) een heel leuke dag! We kijken uit naar volgende naweek. Morgen is het werkdag voor school en in de namiddag misschien eens afzakken naar het koopcentrum in Kaapstad.

x Nathalie

Zondag 10 maart 2013

Vandaag hadden we een luierdagje aan het zwembad. Tommie had af gebeld om ons mee te nemen naar shoppingcenter want hij had onverwachts een afspraak. Marinda moest schoolwerk verbeteren en had dus geen tijd om met ons ergens naar toe te gaan. Dan maar zo snel mogelijk bikini aan trekken dacht ik. Eindelijk is een beetje kleur op doen in de Afrikaanse zon!

Met 2 handdoeken, kussen, zonne - crème, schoolboeken en pennenzak trok ik richting ons zwembadje.
Ik nestelde me op de stenen aan de rand van het zwembad. Hmmm... ligt toch niet zo zacht als een ligstoel hoor Marinda ;-) Maar kom het kon er mee door. Ik las een beetje in het Yoga boek voor kinderen. Want dat zou ik graag ook introduceren in het toverbos, Anthea en Shana zien dat ook zitten.

Yoga brengt kinderen tot rust en het geeft ze een gelegenheid tot bewegen. Het is een leuk boek want het zijn allemaal bewegingen rond dieren uit de dierentuin. Dus Afrikaanse dieren ;-) Ideaal denk ik.
Ik ga vanavond dan ook aan de slag met het tekenen van prentjes voor de yoga - kaarten. Daar zal wel wat tijd in kruipen maar ja, we moeten hier aan het geld en milieu van de school denken! In kleur printen is dus niet mogelijk...

Toen ik al een tintje bruiner zag besloot ik om een verhaaltje in te spreken op de computer in het Afrikaans.
We hebben op het kleine boekenbeursje op school een reeks rond gevoelens gekocht. 5 boeken voor 3 euro stuk. Daar konden we niet voor sukkelen en het lijkt ideaal om voor te lezen in het toverbos. Zo kunnen we elke keer starten met een gevoel en het op een speelse manier aanbrengen bij de kinderen. Ik nam er al vast eentje op voor de kindjes in België, ik denk dat de kleuters van de visklas een Afrikaans verhaaltje wel leuk zullen vinden! Ik post het straks nog op mijn blog, zo kan iedereen mee genieten voor wie wil.

Marinda had vandaag ook 'kos' gemaakt voor ons. Leuk was dat! En lekker, ook al was de rijst een beetje aangebrand ;-) Het was een ovenschotel met kip en broccoli bestrooid met geraspte kaas en kruimels van brood en een schepje rijst bij. Het doet jullie al watertanden hé ? (Tenzij je geen broccoli of dergelijk ingrediënt lust natuurlijk.)

Dit was dus ons zondagje, eens thuis blijven kan ook gezellig zijn en geeft me de kans om al wat schoolwerk voor te bereiden. Want amaaai, een huishouden doen daar kruipt wat tijd in hoor! Respect voor jou mama en papa, ik besefte het vroeger misschien niet zo goed omdat jullie zo goed voor me zorgen maar nu weet ik wel beter !

dikke zoenen,
Nathalie

p.s. voor wie wil luisteren, het verhaal kan je vinden bij titeltje 'noord - zuid project'

ahja en nog een leuk weetje: Vandaag met Balou in het zwembad gezwommen.. al was dat van korte duur...
want zijn lekker lijfgeurtje schoot al snel in mijn neus ! Als bewijs heb ik een foto, want velen zouden het me niet na doen ;-) haha maarja dat ben ik hé, grote dierenvriend :-)17 opmerkingen:

 1. sclera eens proberen? picto's in zwart / wit op internet? volledig kosteloos! Gebruik ze ook en kids begrijpen ze goed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hey Katrien,

   Dankjewel voor de tip. Ik ga het zeker eens proberen.
   Maar ik vroeg me ook af, hoe doen jullie dat in bijzonder onderwijs?
   Er zit een kindje in mijn klas en die is helemaal van de wereld.. ik weet echt niet hoe ik haar moet betrekken of er iets moet tegen zeggen ? Morgen ga ik is proberen met Myoli want ik zag wel dat ze naar de pop lachte.. Je ziet dat ze ook aan het foetus alcohol syndroom leidt want haar ene oogje hangt een beetje... Haar handjes zijn ook niet helemaal mooi gevormd.. pff erg om te zien hoor en ik wil haar zo graag helpen maar weet niet hoe.. ik heb haar wel al veel bij mij genomen en geef ze telkens een hand als we in de rij staan enz. want ze stapt ook heel traag en wordt dikwijls over het hoofd gezien. deze morgen stond ze daar maar te staan aan de zijkant van de klas.. niemand had haar gezien. Ik heb haar dan mee in de klas genomen.. jammer dat ik daar geen ervaring mee heb want ik voel me op zo'n moment echt machteloos...

   groetjes!
   Nathalie

   Verwijderen
  2. Hoi! ik doe dat hier door hen passief bij alles te betrekken, mee laten kijken, luisteren, ze pikken zo veel op zonder dat je 't goed beseft ... kind zal zelf bepalen wanneer ze actief wilt deelnemen (denk ik hé)
   Is ze verbaal? of ondersteuning gebaren? ondersteuning picto's? communicatiesystemen zijn zo belangrijk! Observeer ze goed en je zal zien of ze betrokken is...
   Heeft ze contact met klasgenoten? Kan ze alleen spelen?

   Verwijderen
 2. Ouh, echt mooi Nathalie!
  Je doet het daar echt goed.
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het is prachtig,nu klas nog aankleden en kindjes kunnen ervan meegenieten

  mama

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd, ben benieuwd naar hun gezichtjes ! :-)

   Verwijderen
 4. Hoi Nathalie,

  Zonder verpinken lees ik hier je dagverloop. Ook al lijkt het een druppeltje op een hete plaat, je doet al die kinderhartjes sneller slaan en die gaan dat lang meedragen hoor. Geniet ervan met volle teugen want het vliegt inderdaad snel voorbij. Laat die superwoorden maar horen, ze zijn héél nieuwsgierig want wanneer ze Klapmuts horen spitsen alle oren opeens beter en klinkt 'Krimpvarkie' uit 20 monden. Ik bekijk morgen met de kids je filmpje, wedden dat ze het opnieuw en opnieuw willen zien. De foto's van de toverbos zijn SUPERFORMIDASTISCH
  Visklaskusjes,

  juf Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De woordjes zijn opgenomen se :-) heb het maar 4 keer opnieuw moeten filmen want ze vergaten altijd het woordje dat ze moesten zeggen... en ik had in België al lang prentjes af gedrukt maja hier moet ik alles zelf tekenen en een giraffe en kameleon teken je zo maar niet op 1 2 3 als de kindjes de woorden zelf mee mochten kiezen :) Achja het is toch gelukt en vind dat ze het nog goed hebben gedaan!

   Ben blij dat iedereen het mooi vindt de toverbos muur!

   groetjes daar van
   juf Nathalie

   Verwijderen
 5. Mooi werk! Meester Ron Frans zal baie enthousiast zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het, hij heeft het nog niet gezien.
   Ik denk dat hij maandag komt kijken!

   Er zijn al enkele juffen komen piepen en die waren onder de indruk!
   Maar het gaat hem mij nu niet meteen om de muur, ik wil dat het toverbos nuttig wordt voor de kinderen!
   Ik wil er zo snel mogelijk in gaan met hen :-)

   Verder verloopt het Noord - Zuid project hier ook héél goed, toffe samenwerking!

   Groetjes,
   Nathalie

   Verwijderen
 6. Dag Nathalie

  Zo een fijne verhalen en belevenissen die ik lees!
  Ik hoop dat je een leerrijke, maar vooral leuke periode tegemoet gaat :)
  Nog veel succes!

  Sarah, B-klas ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Nathalie,
  das baie lekker om jou te lees.
  wij vinden het geweldig dat we je onderwijs en je leven ginder zo in detail mogen volgen.Baie dankie!
  Ik kijk ernaar uit wat er gaat gebeuren als jullie volgende week -hopelijk - in jullie wondermooie Toverbos aan de slag kunnen gaan. Ik stel toch voor dat jullie het in het Engels Enchanted Forest noemen. Spreek dat eens fluisterend uit en hoor hoeveel geheimzinnigheid er in die sj- klank schuilt, plus ook in de -st klank van Forest.
  Ik vind alles wat jullie daar doen meer dan super!
  HOUDEN ZO! Liefs en Proficiat
  Paula (en Piet)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi, Nathalie, wat kun jij fantastisch schrijven en wat doe jij het daar fantastisch, ik denk dat die knuffel van meester Frans erg verdiend is! Je blog ontroert ook ons...
  Nu even een misverstandje uit de weg helpen. Natuurlijk is 'Toverbos' het juiste woord voor jullie Kindjes in het Afrikaans! Maar als je het ooit moet uitleggen aan een engelstalig persoon/kindje valt Enchanted Forest te verkiezen boven Magic Wood (denk ik, maar wie ben ik, ieder heeft een ander taalaanvoelen). Dus houden zo: Ons gaan nou lekker naar die Toverbos!!!
  Ik stuur zo meteen je blogadres ook door naar mevrouw Jeannin, dat ze op de hoogte is vanaf het begin. Je weet dat je haar mag mailen als er teveel los komt bij de kindjes en je het niet meer ziet zitten. Prachtig werk doen jullie daar.
  Dikke knuffel, ook van mij
  Paula
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Baie dankie Paula!

   Die toverbos is reg in Afrikaans. In Engels gebruik ek enchanted forest 'n als die Afrikaners het nie verstaan nie gebruik ek magic wood. Ek vind ook die enchanted forest baie magisch klinke. ;-)

   Super dat je blog adres mee geeft aan mevrouw Jeannin. Als het past mag je mij ook haar mailadres eens door mailen. Zo kan ik persoonlijker contact opnemen met haar. Want op blog vertel ik ook niet alles uitgebreid. Het blijft internet hé! Ik vertel jullie alle bevindingen via mail en in real life in België !

   Groetjes daar in het sneeuwerige België !!
   Ons doen die groete uit die sonnige Klapmuts ;-)

   Nathalie

   Verwijderen
 9. heyy nichtje,

  ik loop een beetje achter met het lezen van je blog want dat komt er niet elke dag van, druk druk druk :)
  kvind wel ferm om het allemaal zo te lezen en hoop dat je het daar een beetje overleeft als je begrijpt wat ik bedoel?? :D

  groetjes van u kleine nichtje

  ps: acteur was Channing Tatum :)

  BeantwoordenVerwijderen