Week 2

Maandag 25 februari 2013

Begin van een nieuwe week hier in Zuid - Afrika. Ik was benieuwd naar hoe het vandaag in de klas zou verlopen... Ik had voor de eerste keer Myoli meegenomen en ik was wel een beetje zenuwachtig. Zouden de kindjes mij wel verstaan? Zouden ze Myoli leuk vinden? Zouden ze er schrik van hebben?

Jaja, al die vragen heb ik mij gesteld. Dus geen wonder dat ik zenuwachtig werd. Ik had zondag nog heel laat gewerkt aan tekeningen. Myoli die zich wast, tanden poetst en haar haren kamt. En dan heb ik met mijn gastvrouw Marinda mijn Afrikaans nog geoefend. Dit was mijn lesje:

Lesverloop:
L: Hallo liewe kindertjies ! Weet julle nog wie ek is? Ek is Juffrou Nathalie.
Ek kom vir ’n tydtjie na julle klas. Ek het iemand saam gebring. sy is ‘n bietjie skaam. Sy het weg gekruip! Haar naam is Myoli. Sal ons haar roep?
1, 2, 3 Myoli!!!
Ag kyk sy het hier weggekruip.! Myoli tog… sê hallo vir die kindertjies…
M: Nee, ek nie durf nie!
L: Kindertjies, gaan julle lief wees vir Myoli?
K: ja !
L: Kyk Myoli,  hulle gaan lief wees vir jou…
M: Ja ? Gaan julle lief wees vir my? Ek is Myoli en ek kom uit Suid – Afrika. Ek het ‘n tydjie by juffrou Nathalie gebly in België. Dat is ‘n baie ver land! Ek is baie bly om in julle klas te kom!
L: Myoli is ’n bietjie senuwe agtig! Myoli sê wat het jy vanoggend gedoen?
M: Ek het my eers gewas. Weet julle wat ek nodig het om my te was?
K: seep, handdoek, waslappie, water
M: Dis reg, ek het my klere aan getrek en dan het  ek my tande geborsel. weet julle wat ek nodig het om my tande te borsel?
K: tandpasta, tandeborsel, water
M: Dis reg ! Ek het ook my hare mooi gemaak. Weet julle wat ek nodig het om my hare mooi te maak?
K: Borsel, rekkie
M: Julle is baie slim! Julle het ook mooie hare! Ek het ’n boksie saam gebring met goed om julle mooi te maak. Ek sit dit in die poppenhoek waar julle julle haar kan versier. Maar die goed moet wel in de klas bly: ons neem dit nie  huis toe nie. dit is om mee te speel in die klas.

Daarna had ik de concrete voorwerpen die ik mee had laten aanduiden door de kleuters. Wat is wat? En dan mochten ze bijvoorbeeld de tandenborstel op de prent leggen bij Myoli die haar tanden poetst.
Ik moest nog wat improviseren ook want juf Fiella was alweer de klas uit geroepen. Maar al bij al vond ik het een goed lesje ! De kindjes waren enthousiast. Enkel Myoli moesten ze toch nog even aan wennen. Ik denk echt dat het voor sommigen de eerste keer was dat ze zo'n pop zagen. En je moet weten, deze kinderen hebben bijna geen fantasie. Dit komt omdat de ouders zich niet genoeg bezig houden met hun kinderen, geen verhaaltjes, geen zotte dingen doen samen, geen tv,.... Logisch dat je dan eigenlijk met 5 - jarige volwassenen in je klas zit. Dus dat wil ik met Myoli een beetje veranderen, hun fantasie al wat aanwakkeren.

Ik geef bovendien les in een container klasje.. en vandaag was het zeker 40° buiten, ik overdrijf niet ! Het was wel degelijk 40° Kunnen jullie je dan voorstellen, in een golfplaten klasje hoe warm het daar binnen is? Een sauna kan er niet aan tippen denk ik :-) In de namiddag mochten de kindjes dan ook allemaal op de mat gaan liggen en een dutje doen. Jammer genoeg de juffen niet, ik had het ook wel kunnen gebruiken. Het  is hier elke morgen om half 6 mijn bed uit om te douchen en klaar te maken voor school. 's Avonds liggen we ook heel laat in bed, je verliest wel wat tijd als je alles zelf moet tekenen en kleuren, bij ons komt het gewoon uit de printer gerold.

Verder was het vandaag een vermoeiende maar toch heel leuke dag ! Ik zie die kindjes nu al allemaal zo graag! Ik denk dat ik ze na al die weken toch wel zal missen hoor...

X Nathalie

 Dinsdag 26 februari 2013


Tweede dag school, vandaag geef ik geen lesje en ga ik enkel observeren en wat meedraaien in de klas. We hebben gisteren namelijk een project op gestart. Shana, Anthea en ik hebben van directeur Ron Frans een lege klas gekregen. Een ideale zorgklas, dachten wij!

We hadden hem voorgesteld om niet enkel meer les te geven maar lessen te geven aan kinderen die niet mee kunnen in de klas. En zo zijn er wel een aantal! Shana en Anthea starten aan de ene kant van de klas het zorgklasje op. IK start aan de andere kant van de klas een toverbos. 'Toverbos' is een nieuwe methode waaronder kinderpsycholoog Peter Adriaansens heeft aan meegewerkt. De methode werd ons voorgesteld door Paula en we gaan ze nu concreet uitwerken.
Kinderen met trauma's en emotionele problemen neem ik mee naar een wereld van fantasie en zelfgemaakte handpoppen.

We gaan de klas schilderen met bomen, paddenstoelen en bloemen zodat het een echte fantasiewereld wordt. Ik heb al een schets uitgetekend en hopelijk wordt het een mooi resultaat! Het probleem hier is, vervoer vinden... Wie gaat met ons naar alle winkels rijden voor goedkope verf en recuperatiemateriaal? Onze gastvrouw Marinda is namelijk op bosklassen. We zitten daarbij ook nog de hele week zonder internet, enkel op school kunnen we internet gebruiken.
Maar de tijd vliegt hier voorbij !!! Hopelijk raken we bij een winkel die niet veraf is en ook niet te duur :-)

Deze week slaan we sowieso al aan het knutselen, ik heb enkele oude sokken bij, knoopjes en oogjes en dergelijke. We maken een koffer aan en in die koffer zal dan een gezelschapsspel, een yogakaartenboek en sokpoppen zitten. En natuurlijk een handleiding voor de juffen. Ik kijk er al naar uit! Wij allemaal denk ik :-)

Vandaag in de klas mocht ik al meteen voorlezen uit de bijbel, juf Fiella zorgt ervoor dat ik mijn Afrikaans goed in oefen! De kleuters zitten allemaal met grote ogen te kijken, het verhaal gaat over de verloren zoon... Na het verhaaltje mocht ik alweer mijn improvisatietalent boven halen want juf Fiella was even weg. Ik nam Myoli en gaf ieder kindje met de pop een ochtendzoen. Missie 1: kinderen aan het lachen brengen GESLAAGD. Daarna herhaalde ik het lesje van gisteren en deden we een bewegingstussendoortje rond hygiëne, onszelf wassen, tanden poetsen, haren kammen...

Daarna wou ik het lied 'het huis op de rots' zingen... Nuja daar moest juf Fiella me wel wat bij helpen want ik kende de tekst helemaal niet, alleen de eerste zin en het refrein :-) Ik danste mee met de kleuters en dat vonden ze geweldig. De kleuters hier kunnen hier ook enorm goed zingen! 'Willzene' een meisje van de klas kan zo mooi zingen, een klein zangeresje :-) Ik zpu ze een keertje moeten filmen. Ze kan nog meedoen aan Africa got talent !!!

Nog voor de middag ging ik met een groepje van 25 kleuters buiten spelen. Ik moest een turnoefening geven van juf Fiella terwijl zei de zwakke kinderen in de klas wat bij stuurde. De oefening was: klim op een stoel, spring in de hoepel, klim op de speeltuin en glij van de glijbaan af. 25 kleuters..in 1 rijtje onder de hete zonnestralen. Ik dacht Ohjee... Hoe moet ik hen nu motiveren om dat te doen? Want meestal is het een geroep en getier eer ze allemaal in de rij staan en dan nog doen er slechts 10 van de groep de oefening.

Het wondermiddel van een treintje ! Ik maakte met de kids een trein en we deden van 'tsjoek tsjoeke, tuut tuut' Stap 1 was al gezet ik had de kleuters in 1 mooie lange rij mee :-) nu moest ik ze nog laten stilstaan en de oefening laten uitvoeren. In mijn beste Afrikaans leg ik uit wat de bedoeling was, en wonder boven wonder ze luisterden! Enkel ééntje niet, maar die heb ik dan maar even aan de kant gezet. toen ik hem na een half minuutje al vroeg 'ga jy braaf wees vir juffrou Nathalie?' zei hij volmonds 'ja juffrou !' Ok dan mocht hij weer mee doen :-)

Toen de oefening niet alleen mij maar ook de kinderen begon tegen te steken heb ik met hen nog een kringspel gespeeld en een verhaaltje vertelt van een bootje onder een boom in de schaduw.. Daar lagen ze dan, allemaal neer in het gras te kijken hoe ik een bootje vouwde van papier en er een verhaaltje mee vertelde. Het schip was gezonken en enkel de T - shirt van de piraat bleef over in het gevouwen blaadje papier. De kleuters keken met grote ogen, net alsof ik getoverd had!

Na het spelen gingen we in een lange trein naar het toilet met veel 'getsjoeke tsjoek en tuut tuut' wandelden we de speelplaats over.. Nog geen minuut later had ik denk ik de helft van de lagere school achter mij... Ik had er echt een foto moeten van hebben! Hier heeft waarschijnlijk nog nooit iemand zo over de speelplaats gelopen, terwijl het bij ons de normaalste zaak van de wereld is.

Dit was mijn dagje vanavond gaan we gaan eten met Piet en Paula en nemen we afscheid want zij reizen terug naar België. Groetjes en tot de volgende !

x Nathalie

Woensdag 27 februari 2013


Een nieuwe dag in Klapmuts, ik las het gebed voor want juf Fiella was een beetje ziekjes. Ik ook trouwens, de airco heeft me al te pakken gekregen door me een goede verkoudheid te bezorgen. Achja we genezen wel snel door de vitaminen van de zon! Ik las het verhaal verder van de 'verloren' zoon... Je moet weten dat dit niet voorbereid is dus ik begin te lezen en voor ik het weet spreek ik het woord 'prostitue' uit.. Oh nee wat heb ik nu voorgelezen dacht ik? Bij ons zouden we dat nooit aan de kinderen vertellen maar hier is dit maar de normaalste zaak precies...

Daarna zong ik het liedje van het 'huis op de rots' in plaats van 'goeie morgen allemaal' wat we in België zingen. Ze zijn hier enorm katholiek en gelovig. Vandaag sprak me een kindje aan dat we nog niet  hadden gebeden en dat is verplicht voor het eten! OK dan bidden we eerst :-)

Vandaag maakte ik een film van de school. Directeur Ron Frans vergezelde me, overal waar we binnen kwamen klonk het luid 'Goeie môre meneer ... (heb nooit verstaan wat er voor kwam) Frans en goeie môre juffrou Nathalie!' In 7 klassen hetzelfde deuntje. Toen meneer Frans vroeg waar België lag wist niemand welk land het was, kan ook moeilijk anders. Zo'n  klein land op zo'n grote wereld! Toen ze op de wereldkaart zagen hoe ver we van elkaar woonden waren ze enorm onder de indruk. Je moest al die gezichtjes zien. Grappig.

De kindjes van mijn klas waren enorm druk vandaag, het heeft zeker 10 min. geduurd eer we ze allemaal konden laten zitten op de mat om een klasfoto te nemen. In de namiddag werken we voor school en de kindjes waren alweer beteuterd dat ik hen achter liet. Toen ze om 13u naar huis toe gingen en ik even buiten zat om wat te eten riepen ze al van ver 'by juffrou Nathalie' en toen zag ik ze allemaal de schoolpoort uitlopen op weg naar de Townships... Ik wil er niet echt blijven bij stil staan waar sommigen terecht komen.

Vandaag was er een kindje sinds 2 weken terug naar school gekomen. Ze was al 2 weken niet naar school gekomen en de reden was niet bekend. Het is een heel mooie en moderne school, ze zijn op de goede weg maar er is nog veel werk aan de winkel. Hoe slecht de kinderen het thuis ook hebben deze school kan hen een toekomst bieden en dat is dan weer het mooie aan al de schrijnende toestanden die ik hier te zien krijg in de klas. Kinderen die nog nooit hun tandjes hebben gepoetst, schoenen en kledij die te klein en te groot zijn. Sommigen lopen zelfs op blote voeten op de veel te hete asfalt. Ik heb het zelf geprobeerd en ik kan er niet op blijven staan. Hun voeten zullen er wel al aan gewend zijn maar gegarandeerd dat er toch ook blaren op staan van het verbranden dat kan gewoon niet anders.

Morgen starten we met het 'toverbos' te schilderen. Paula en Piet hebben ons wat verf gesponserd en wij gaan nog enkele kleurtjes bij kopen en borstels om te verven. Ik wil er echt iets moois van maken voor de kinderen, hen echt mee nemen naar een magische wereld om, al is het maar even, hun zorgen te vergeten!

Back to Paarl nu, waar we logeren. Gisteren zijn Joselien en Katrien bij ons komen zwemmen.. alleen was ons 'hondje' Balou daar niet zo mee gediend. Hij was kwaad en in paniek omdat Katrien het zwembad wilde in stappen. Dus wat dacht Balou? Jij komt er niet in dus ik spring er zelf in! Heel leuk hoor... een hond van 90 jaar die daar vooraan in ons zwembad stond. Na 5min. begon Balou helemaal te bibberen en hij kon niet meer uit het bad! We lokten hem met wat vlees maar door zijn reuma kon hij zijn poten niet meer op de rand heffen. Niemand dat ons beestje wou helpen vanwege zijn niet zo propere uitzicht.. dus ik die altijd met alles en iedereen medelijden heeft, heb me ver een verschot gehoffen aan die natte hond om hem uit het zwembad te tillen. Balou aan de verdrinkingsdood gered. MAAR hij is niet echt dankbaar die Balou, deze morgen in alle haast (had me een beetje overslapen) pak ik al mijn spullen bij elkaar en wat gebeurde er toen?
Nathalie stapt recht in een stront van Balou! Leuk, hij had weer eens op de mat gekakt... Ik had meteen een ochtendhumeur...Dat moest er bovenop de vlooienbeten van Balou nog bij komen. Enjoy our pet !

Vanavond gaan we inkopen doen voor eten klaar te maken en gaan we om verfgerief voor de 'toverbos zorgklas'. Dit weekend sokpoppen maken, joepie! Als we geluk hebben kunnen we vrijdag ook eens naar Kaapstad het strand gaan bezoeken... Maar het is nog afwachten 'fingers crossed'

Zuid - Afrikaanse groeten !
x Nathalie

Donderdag 28 februari 2013 Vandaag was het een heel gewone dag... er gebeurt zoals elke dag hetzelfde aan de kleutertafels. Kralen rijgen, vormen sorteren, staafjes van groot naar klein leggen, een beetje puzzelen,... Ach hier is zo weinig differentiatie. De kleuters hebben echt nood aan iets anders denk ik want ze komen constant melden 'ek is klaar juffrou' Ik vraag wat ze kunnen doen als ze klaar zijn, een boekje lezen. Maar ja een uur aan een stuk een boekje lezen is ook nie wat het moet zijn voor een kleuter...

Ik hou me zoals altijd bezig met de kindjes die aan het rijgen zijn en de vormen sorteren. De staafjes leggen is te ingewikkeld... er zijn op een papier veel te dikke staven getekend en zowat elk staafje past er in. Weinig kleuters die het echt goed doen maar ik vrees dat het ook beetje hopeloos is ze er mee te helpen. We moeten hier echt starten met de basis. Veel te veel kinderen hebben volgens mij het 'foetus alcohol syndroom' mentaal zijn ze echt heel zwak. Ik kan vast stellen dat ze op 5 jarige leeftijd eigenlijk in de peuterklas zouden moeten zitten. Dus stel ik voor aan juffrou Fiella om morgen een lesje te geven. Ik stel voor om de dagen van de week aan te brengen met concreet materiaal.

Hier in België gebruiken we toverwater, water gekleurd met crêpepapier. Elke dag heeft een ander kleurtje. Ik denk dat dit de kleuters wel vooruit kan helpen want er zijn slechts een stuk of 5 van de 36 die de kleuren allemaal vlot benoemen. Ik kan wil ze dus een associatie leren maken. Verder stel ik ook voor het wiskunde lesje over te nemen en dit te doen met Myoli. Het is goed gekeurd! Vanavond volop voorbereiden.

Vandaag was het echt koud voor hier in Afrika te zijn. Iedere leerkracht had een lange broek en trui.. en de Belgen zaten daar met hun kleedje... tja het zonnetje scheen... maar er was enorme wind! brrrr....

In de namiddag besloot ik me bezig te houden met het posten van het filmpje naar België. Wat een gedoe zeg.. Uiteindelijk heb ik het via youtube in orde gekregen. Ga maar eens kijken bij 'Noord - Zuid project' op mijn blog. Daar kan je de school zien. Het is nog maar de helft van de school want van elke graad bestaan er wel 5 of meer klassen! Enorme school dus...

Van schilderen of tekenen voor het 'toverbos' kwam dus niet veel in huis... gisteren hadden we ook niet meer de tijd om nog achter verf en borstels te gaan... hopelijk lukt het dit weekend wel!

Oohja, er was vandaag ook nog een vrouw op bezoek geweest in mijn klasje. Ze is Afrikaner en getrouwd met een Nederlander. Ik dacht eerst dat ze zelf Nederlandse was want ze sprak het zo vloeiend! Ze had in Nederland psychologie gestudeerd en helpt hier elke donderdag kinderen met trauma's en emotionele problemen. Wat was ik onder de indruk van haar! Ik gaf haar meteen een kopie mee van 'het toverbos' project en ik hoop nu dat we de klas af krijgen tegen donderdag. Dan wil ze komen kijken, misschien kunnen we haar inschakelen voor het toverbos als ze enthousiast is! Zowiso zal er iemand mee met ons moeten want we hebben nog niet genoeg kennis van het Afrikaans om vlot de kinderen te antwoorden en te helpen!

x Nathalie

Vrijdag 1 maart 2013 Wat een dagje! Ik startte in de klas met het aanleren van de dagen van de week. De kleuters kunnen die perfect gedrild opzeggen maar hebben geen besef van wat nu welke dag is.. dus eerst laat ik hen de kleuren van de flesjes benoemen, dat ging redelijk. Maar dan begon het harde werk. Hoe goed ik ook mijn best deed, ze onthouden het maar niet. Als ik start bij 'sondag' dan kunnen ze de rij aanvullen. toon ik dan een flesje in het midden van de week, weten ze niet welke dag het is en beginnen ze gewoon te gokken.

Ik moest echt engelen geduld hebben... ze bleven maar gokken en dachten niet na. Ook niet als ik ze 1 voor 1 naar voor liet komen en met hun vinger de dagen liet aanwijzen. Als ik vroeg welke dag is 'woensdag' blijven ze de rij gewoon verder zeggen en slaan de dag die ik vraag over. Zelfs juf Fiella heeft het in beter Afrikaans gevraagd.. het lukt niet. Tja na lang raden hadden ze de dag van vandaag wel kunnen zeggen, als je ze alle 7 opnoemt ben je wel 1 keertje juist hé. We plaatsen het vogeltje dus op vrijdag.

Ik besluit niet op te geven en vraag aan juf Fiella of ik vanaf nu elke dag de dagen van de week mag doen.
Ze moeten dit echt anders aanleren! Dan start ik mijn lesje wiskunde met Myoli, ik heb het wat opgevrolijkt want dit is ook altijd elke dag het zelfde, groenten en fruit tellen. Myoli wou in de 'naweek' (= weekend) naar haar oma dus de kleuters moesten de groenten of vruchten nemen die Myoli wou meenemen en in haar mandje leggen. Dit was een succes! De kleuters vonden het leuk en het lukte goed.

Om kwart na 10 moeten alle vrouwelijke leerkrachten en de meisjes van graad 4 tot 7 verzamelen in de turnzaal. Het is wereld vrouwen biddag. Er worden liedjes gezongen, er worden verhalen voorgelezen en er wordt gebeden. Ik heb weer wat bij geleerd want 'wereld vrouwendag' wordt elk jaar door een ander land georganiseerd. Frankrijk was dit jaar aan de beurt en koos als thema 'ik was een vreemdeling en jij verwelkomde mij' Toepasselijk vind je niet? :-)

Na enkele gebeden en verzen begon de vrouwelijke predikant een lied te zingen met de meisjes. AAAUUWW mijn oren, wat een gekrijs ! :-) Ik zag vele meisje achter hun vuistje gniffelen en ik kon mijn lach niet meer onderdrukken toen ik oogcontact maakte met één van de leerlingen! Ze had kennelijk ook pijn aan haar oren!

Al bij al was het wel eens leuk om dat allemaal te zien! In de namiddag bekeek ik het filmpje van het vierde leerjaar met de kinderen van graad 5. Wat waren ze zenuwachtig en enthousiast! Ik maakte na het filmpje van België een film van hen. Ze waren enorm verlegen maar wel blij dat ze internationaal contact mochten maken! Ik denk dat ik toch een 40 - tal leerlingen ben afgegaan met mijn camera.. er kwam geen einde aan!

Ze hadden allemaal een tekening gemaakt en deze neem ik mee naar België! Ik liet hen ook mijn filmpje van de school zien, het deuntje van Shakira klonk nog maar net door de boxen en daar stonden ze allemaal al recht! shaken !!!! Man wat hebben ze toch een gevoel voor ritme hier, ben er jaloers op.

Na de filmpjes ben ik de schets gaan tekenen in de klas voor 'het toverbos'. Eindelijk gestart! éénmaal thuis zijn we begonnen aan de handpoppen, ze zien er goed uit :-)

x Nathalie

Zaterdag 2 maart 2013 Joepie !!! Vandaag nam de zoon van Cornelle ons een dagje mee into South - Africa!!!
Cornelle is de leerkracht die ons telkens naar school voert in Klapmuts. Ze vond het heel jammer voor ons dat we nog niets van Zuid - Afrika hadden gezien! Onze gastvrouw heeft het altijd zo druk dat we vaak alleen thuis zitten en we hebben hier geen auto om zelf te rijden.. bovendien rijden ze hier ook links...

Jullie denken waarschijnlijk, seg Nathalie neem dan een taxi, de trein of de bus... Maar zo eenvoudig is dat hier niet in Afrika. Het openbaar vervoer is heel gevaarlijk. Nu Marinda deed wel de moeite om ons een veilig taxi bedrijf te geven, dus morgen gaan we misschien toch naar een marktje in Stellenbosch. Dat is maar een 10 minuutjes rijden :-)

Maar ik was dus aan het vertellen over de zoon van Cornelle, zijn naam is Tommie. We dachten ohnee stel je voor dat die tegen zijn zin ons moet meenemen.. We waren eigenlijk al voorbereid op een niet zo comfortabele uitstap! Maar Tommie is eigenlijk een sympathieke jongen. Hij nam ons mee naar Waterfront. Een heel gezellig haventje waar we dan natuurlijk vis zijn gaan eten. Daarna bezochten we een groot aquarium, een beetje tegen mijn zin want er zaten ook haaien en ik ben niet zo verzot op die beesten... Als ik ze dan ook nog boven mij zag zwemmen en ik zag dat ik er wel 2 keer inpaste, kwam het haar op mijn armen al naar omhoog! Wat natuurlijk voor veel plezier zorgde bij de anderen... Dan maar met de ogen dicht het aquarium door... Er zaten gelukkig ook nog mooie visjes. We mochten zelfs een zeesterretje vasthouden!!

Na nog wat rondkuieren in Waterfront vroeg Tommie 'What do you girls think of an icecream on the beach?' Daar zeggen wij geen neen tegen Tommie! Hij nam ons dus een beetje verder en wauw wat een prachtig strand. Tafelberg lag net in de zee... Ik zag al heel veel kitesurfers op het water dus ik had me er al op voorbereid dat er toch wel wat wind zo zijn. En ja hoor er was enorm veel wind!!! Zoveel wind dat onze ijsjes letterlijk weg vlogen. Man wat hebben we gehuild van het lachen op het strand. Shana hing helemaal vol met ijs van Anthea en terwijl ze zich hopeloos probeerde schoonmaken begon haar ijsje te smelten en kwam er steeds meer zand in terecht.. HAHA gelukkig had ik mij een potje gevraagd en geen hoorntje.
Ik had er minder last van. Tja, dat was dus niet wat we in gedachten hadden maar het heeft wel tot veel plezier gezorgd. De wind waaide zo hard dat we een natuurlijke zandscrub over ons heen kregen.

Toch gingen we even tot aan de woeste golven van de zee. Ik was helemaal in mijn nopjes toen ik de surfers zag. Hoe graag ik ook op het water wou, de wind was toch net iets te havy voor mij! Ik waaide zo al ver om. Het water was bovendien ook ijskoud! Het deed echt pijn aan mijn voeten. 3 meisjes gillend in het water, aleja ik moet toegeven ééntje misschien :-) En daar stond Tommie dan, haha ik had even medelijden.
Maar al bij al denk ik toch dat we het allemaal een hele leuke dag vonden. We waren blij dat we eindelijk van Zuid - Afrika iets konden zien. Dus dankjewel Cornelle en Tommie!

Na de leuke dag kreeg ik weer eens een leuk cadeautje van onze hond Balou... ik had (nadat ik in zijn uitwerpselen had gestapt) gezworen dat ik nooit op blote voeten in het huis zou rond lopen. Maar ik vergeet snel... dat had ik dus beter niet gedaan want daar stap ik dan, recht in een dikke kwijl van onze Balou...

x Nathalie

Zondag 3 maart 2013
pfff... Ik voel mij verschrikkelijk misselijk... Iets te lang in de zon gelopen vrees ik. Vandaag zijn we met de andere zoon van Cornelle naar 'Blaauwklippe' geweest. Echt heel leuk marktje ! We kuierden wat rond en dronken een 'perenbiertje' in de schaduw. Er zaten heel veel mensen onder de bomen te picknicken...

Er was een vader aan het spelen met zijn kleine zoontje... heel schattig om te zien.. maar weer kreeg ik het water in mijn ogen, denkend aan de kindjes van mijn klasje die helemaal niet zo'n gekke toeren uithalen met hun papa... pff, life in Africa can be hard !

Maarja ik besefte ook dat ik wel van dit dagje moest genieten. We kuierden verder en daar zagen we een standje met Belgen ! Ze hadden smoutebollen, bitterballen, frietjes, curryworst... We waren zo blij dat we meteen een pakje friet kochten met bitterballen. Maar ik moet toegeven dat het toch niet was zoals in België... mijn god wat mis ik de frietjes van frituur Statie in Grembergen. Johny en Gracy ik mis jullie frietjes enorm ! Elk weekend moet ik aan jullie denken :-)

Nu ofwel heb ik dus te lang in de zon gelopen ofwel ben ik misselijk van die bitterballen.. het waren zelf gemaakte en eigenlijk helemaal niet lekker. En het zou wel eens kunnen dat zij de boosdoener zijn van mijn misselijkheid..

Na het marktje in Blaauwklippe wouden we naar het cheetapark.. jammer genoeg zijn de cheeta's verhuisd..
Ik kocht er toch nog een leuk souvenirtje een man maakte de big 5 uit blik! prachtig om de gerecycleerde beeldjes te zien. Ik heb een giraffeke gekocht. Daarna besloten we dan maar naar Lionpark te gaan...

Nu zou  je verwachten dat dat spectaculair zou zijn hier in Afrika. Maar niets is minder waar, je gaat beter naar de zoo in België om een leeuw te zien ;-) Het leeuwenpark had wel een mooie betekenis want alle leeuwen zijn gered van ofwel circussen, mishandeling of van de zoo... Er was een leeuw bij 'dodo' die 8 jaar in een ondergrondse put gevangen gehouden was. En 'Brutus' was een leeuw die uit een circus kwam, hij was overal gebeten en zijn kaak was gebroken. Vreselijk, maar nu hebben ze wel een goede thuis. Ze zitten dan wel in gevangenschap maar hun kooien zijn zo goed mogelijk aan leefomgeving aan gepast. Ze krijgen goed te eten. Alleen hebben we dat niet gezien. De oppasser vertelde ons dat hij 's avonds de leeuwen voerde met dode kippen. De kippen er levend in zetten en de leeuwen hun jachtinstict boven laten komen was verboden in Afrika.

Dat was een beetje ons zondagje. Nu nog wat werken voor school, ook al voel ik me verschrikkelijk slecht... morgen moet ik een stukje voorlezen in de leraarskamer, elke morgen leest een leerkracht voor uit één of ander boek met een wijze tekst. Ik ga het gedicht dat op mijn startpagina staat 'van Stef Bos' voorlezen. Daarna ga ik het 'onze vader' opzeggen in het Vlaams. De leerkrachten bidden elke morgen samen voor ze starten met les geven.

Tot morgen, en hopelijk een beetje genezen.
x Nathalie

18 opmerkingen:

 1. leuke foto's en ben blij dat je daar zo goed voelt in Afrika

  groetjes mama

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje mama :-)
   Ik kijk er naar uit om je dit land in real life te laten zien!

   xxx

   Verwijderen
 2. Filip D'hooghe27 februari 2013 om 11:49

  Amai Nathalie, wat een avonturen daar.
  Leuk ze hier al lezend te mogen mee beleven.

  Groeten,

  Filip

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel fijn om het zo allemaal wat te kunnen volgen! We zijn fan van je blog hoor :-).
  We wensen je veel succes en geniet er maar van, het wordt vast en zeker een unieke ervaring die je nooit meer zal vergeten!

  De collega's van mama,
  Rita, Annelies, Roos, Jany, Myriam en Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er ook van overtuigd dat het een unieke ervaring wordt!
   Ik heb er in ieder geval nog geen minuut spijt van gehad dat ik deze keuze genomen heb. Het is, hoewel het soms hard is, heel leerrijk tegelijk.
   Leuk dat jullie mijn blog mee volgen :-)
   groetjes Nathalie

   Verwijderen
 4. Als ik dit allemaal lees ben ik al een beetje jaloers op U.Maar toch ben ik blij je deze levenservaring te kunnen meegeven.Ik kijk al uit naar ons bezoek aan jou en de avontuurlijke uitstappen die we samen zullen maken.
  groetjes
  een trotse papa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje papa, ik laat je al mijn avonturen hier mee beleven zodra je hier bent !
   kus Nathalie xxx

   Verwijderen
 5. Hey Nathalie!

  Echt super om je verhalen te lezen! Je doet het daar zo te zien erg goed! :D
  Zeker blijven genieten he!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci Irene :-)
   Ik geniet ook zeker en vast hier in Afrika.
   Ben blij dat iedereen zo enthousiast is over mijn verhalen :-)

   groetjes,
   Nathalie

   Verwijderen
 6. Wat een mooi Myoli verhaal met een knappe verwerking.
  Onder de indruk van je inlevingsvermogen.
  Blij je te mogen begeleiden.
  Ik kijk elke avond uit naar je verhaal :-)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel mevrouw Steeman.

   Ik doe hier echt mijn best om de kinderen zo een goed mogelijke tijd te bezorgen.
   Ik probeer zo los en speels mogelijk met hen te zijn want dat zijn ze hier niet zo gewoon. Ik vind het echt leuk om hen aan het lachen te maken en dat geeft zoveel voldoening. Het kindje met het foetus alcohol syndroom heb ik ook al aan het lachen gekregen en ik was zo blij om haar voor de eerste keer te zien lachen!!

   Verder probeer ik hen ook dingen bij te leren, al is dat niet zo makkelijk. Je geduld wordt hier wel eens op de proef gesteld. Ze kunnen moeilijk nadenken en gokken veel. Ik hoop dat ik via mijn toverflesjes hen de dagen van de week kan machtig maken. Er is nog veel werk aan de winkel hier... maar ik doe het met veel plezier.

   Groeten,
   Nathalie

   Verwijderen
 7. Dag Nathalie,
  jou verslaggewing lees, dit is geniet(poging tot Afrikaons)
  Wish we were still there.
  Het treft ons zoals jullie daar al onmiddellijk een groot verschil vormen. Ik ben onder de indruk van jullie aanpak en vaardigheid (jy het 'n goeie opleiding gekry)en doe mijn hoed voor jou en de anderen af! Wat een inzet. Baie goeie moed nog.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Paula,

   Ik ben blij dat je de blogverhalen leuk vindt. We doen hier allemaal ons best om jullie mooie werk verder te zetten. Nog eens bedankt voor de verfpotten trouwens! Jullie zijn 2 mensen met het hart op de juiste plaats!!! We missen jullie hier ook al hoor, we hebben heel wat leuke momenten samen gehad ook al was het maar een kort verblijfje voor jullie.

   Groetjes Nathalie

   Verwijderen
 8. Nathalie,

  Zeer benieuwd naar jullie 'toverbos', volgende week sturen we de tienwoordenlijst op en een leuke brief. Tot dan!

  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hilde !

   Ik ben benieuwd. Ik probeer het ook hier in orde te krijgen voor de woordenlijst. Ik heb er al enkele leuke gehoord. Zoals een kameleon is een verkleurmantjie (uitgesproken als verkleurmannekie) en een waterkoei is een nijlpaard :-) zo noemen de kleuters het toch maar de volwassenen zeggen seekoei ! De namen van de dorpen zijn hier ook heel leuk, zoals 'knorhoek' die vond ik het leukst. En er was ook een winkeltje dat 'mooigoed' hete. Heel grappig allemaal. Ik post volgende week ook een filmpje van mij en Myoli op mijn blog denk ik ;-) Want ik heb gelezen dat de kindjes benieuwd zijn hoe het met ons gaat. Ik spreek dan wel een tekstje in speciaal voor de kindjes van de visklas! Vertel hen zeker maar al dat ik hen mis :-)

   groetjes,
   Nathalie

   Verwijderen
 9. Hey Nathalie,

  amai wat een avonturen daar! Ik kijk er steeds naar uit om een nieuw verhaal te lezen! Post zeker eens foto's van je toverbos, ik ben enorm nieuwsgierig! ;-)
  Zo te zien (en te lezen) heb je het daar enorm naar je zin. Super!
  Geniet er nog van en ik kijk al uit naar het volgende verhaal :-)

  Groetjes,
  Ninja
  x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Ninja,

   Ik zal het hier ook nog maar eens posten want ik had het in mailtje gestuurd maar ben niet zeker of je het zal zien. Ben blij dat je het leuk vind om mijn verhalen te lezen. Ik doe mijn best ze zo levendig mogelijk op te schrijven zodat jullie daar in België ook een stukje Afrika beleven!

   Groetjes daar,
   Nathalie

   Verwijderen
 10. wij zijn net terug van skiverlof en hebben je verhalen ginder dus heel hard gemist, blij dat we nu alles terug goed kunnen volgen
  Ben ook benieuwd naar wat foto's van je toverbos.

  groetjes,
  mama

  BeantwoordenVerwijderen